Еве зошто емоционалната интелигенција е клучна за вашиот успех

415

Емоционалната интелигенција е способноста за разбирање и справување со емоциите така што ја одржувате хармонијата и во вас и во социјалниот живот.

Има 4 вештини кои спаѓаат овде:

  • Свесност за себе: способноста да ги разберете вашите емоции.
  • Управување со себе: способноста да го прилагодите вашето однесување
  • Социјална свесност: способноста да ги идентификувате емоциите на другите.
  • Управување со врски: способноста да создадете хармонија во вашите врски.
  • Внатрешна хармонија

На лично ниво вие ја градите свеста за себе преку вашите способности и пречки. Вие го користите ова знаење за да изградите здрав карактер и за да ги постигнете вашите цели.

Социјална хармонија

На социјално ниво, вие се сочувствувате со другите луѓе и ги разбирате нивните чувства и потреби. Вие го користите ова знаење за да изградите стабилни врски и за ефикасно решавање на проблемите во врските. Па кои се придобивките?

Станувате свесни за себе

Свесноста за себе е клучна за напредување во животот и кариерата. Ова е најважната вештина која можете да ја научите. Без знаењето кои сте навистина, вашиот поглед е замаглен со лажни претпоставки за вашите способности. Вистината е дека многу луѓе не ги знаат нивните силни и слаби страни. Вие мора да сте свесни што е тоа нешто што го правите подобро од сите, и да станете професионалец за истото.

Продолжува на страна 2