Еве зошто е добро да јадете црно чоколадо

318

Црното чоколадо може да спречи многу смртоносни болести и да му биде од голема помош на мозокот. Тоа содржи флаванол кој го спречува и намалува воспалението кај ткивата.

Најновите истражувања покажале дека чоколадите кои содржат 70% какао го штитат мозокот и кардиоваскуларниот систем со тоа што го зголемуваат дотокот на крв и го намалуваат воспалението.

Темното чоколадо влијае превентивно на ракот, болестите на срцето, деменцијата, дијабетесот и депресијата. Покрај тоа ја подобрува функцијата на мозокот, го подобрува помнењето, го намалува стресот и има позитивно влијание на расположението.

Професорот Ли Берк од Универзитетот Лома Линда во Калифорнија им давал на испитаниците 48 грама црно чоколадо. Тој го нарекол чоколадото богато со какао суперхрана и изјавил дека колку е поголема концентрацијата на оваа состојка, толку влијанието е подобро.

Минатата година истражување од италијански научници открило дека чоколадото го зголемува дотокот на крв во клучните делови на мозокот.

За разлика од здравите десерти, млечното чоколадо е полно со масти, заситени масни киселини, холестерол и шеќер кои имаат штетно влијание на организмот. Се разбира, потребна е умереност во сè, па дневно доволно е да консумирате еден ред црно чоколадо.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.