Еве како на необични начини да го забрзате вашиот метаболизам

489

Добро е што постои такво чудо како метаболизмот, з да претвори сè што јадеме во енергија, а не во масти.

Но сепак понекогаш треба дополнително да го поттикнуваме да си ја врши работата. Еве пет необични начини да го направиме тоа!

Јадете жолчка

Во жолчки се содржат многу корисни материи – линолова киселина арахидонска киселина и лецитин. Двете киселини го забрзуваат метаболизмот, а лецитинот го намалува нивото на холестерол.

Не пијте алкохол на вечера

Велат дека во мали количини виното е исклучително корисно, но дури чаша од него навечер ќе ги одложи хемиските реакции во организмот , а храната што ја прифаќате ќе биде складира како резерва во вид на масти.

Пијте топла вода

Колко поголемо количество топла вода земате, толку поголема е веројатноста да го забрзате метаболизмот. Студената вода излегува побрзо од организмот, а тој нема потреба да биде обезводнен. Има уште нешто важно што треба да знаете – никогаш не стојте жедни, особено при физичко оптоварување.

Лути пиперки на помош

Колку и да не ви се верува сите видови лути пиперки ќе го забрзаат метаболизмот. Ова се должи на фактот дека содржат капсаицин – алкалоид кој ги уништува малигните клетки и ги раствора маснотиите.

Џвакање мастика

Џвакањето на мастика има своите здравствени придобивки. Плунката, која се одвојува при џвакање, е богата со ензими и може да помогне во работата на желудникот и варењето. Треба, се разбира, да не се претерува. Исто така џвакањето да е задолжително без шеќер.