Едноставно чувство на глад може да биде доволно за да го забави стареењето?

723

Интересна студија на американски научници откри дека целното гладување може да доведе до подолг живот, барем кога станува збор за винските мушички.

Винските мушички можат да живеат подолго дури и со внес на калории, ако се натераат да се чувствуваат гладни, открива новото истражување на научниците од University of Michigan. Горенаведената студија сугерира дека самата перцепција на ненаситна глад може да ги активира ефектите против стареењето на наизменичниот пост, без потреба од вистинско гладување.

Некако ги одвоивме ефектите од ограничувањето во исхраната за продолжување на животот од сите нутриционистички манипулации на исхраната на кои истражувачите работеа долги години, само за да кажеме дека тие не се неопходни. Доволна е перцепцијата за недоволна храна, објаснува физиологот Scott Pletcher.

Постот како популарен тренд

Наизменичното постење стана популарно како тренд во исхраната на луѓето, но доказите кои ги поддржуваат неговите придобивки во моментов се ограничени и главно се засноваат на студии на животни. Студиите за винските мушички и глодари покажаа дека ограничувањето на калориите може да го продолжи нивниот животен век и да промовира добро здравје. Сепак, потребни се повеќе истражувања, особено кај луѓето, бидејќи некои студии произведоа конфликтни резултати и открија потенцијални ризици.

Молекуларни механизми на постот

Во оваа најнова студија, објавена во списанието Science, научниците се свртеа кон винските мушички за да ги проучат молекуларните механизми на постот. Истражувањето на винските мушички е корисно за идентификување на сигналите за глад и ситост во мозокот, бидејќи овие суштества споделуваат многу гени поврзани со болести и имаат сличен метаболизам и мозок како кај цицачите.

Глад врз основа на потребите

Студијата се фокусираше на амино киселините со разгранет ланец (BCAA), кои предизвикуваат чувство на ситост кај мувите кога се консумираат. Хранејќи ги винските мушички со храна со ниска содржина на BCAA, научниците всушност ги изгладнуваа. Мувите јаделе повеќе храна неколку часа подоцна, претпочитајќи храна богата со протеини, што укажува на глад заснована на потреби, а не на самата глад.

Можна врска помеѓу гладот ​​и стареењето

За да ги истражат работите понатаму, научниците директно ги активирале невроните во винските мушички кои предизвикуваат реакции на глад, откривајќи дека мувите стимулирани од глад живеат подолго. Научниците веруваат дека модифицираните потпорни протеини наречени хистони, кои се врзуваат за ДНК и ја регулираат активноста на гените, може да бидат врската помеѓу исхраната, реакциите на глад и стареењето. Претходните студии веќе покажаа дека зголемената понуда на хистони е поврзана со зголемен животен век.

Резултатите од новата студија сугерираат дека хроничното гладување може да биде адаптивен одговор посредуван од модификации на хистонскиот протеин во нервните кола, што го забавува стареењето. Ова може да објасни зошто диетите со ниски BCAA се чини дека се корисни за здравјето, бидејќи обезбедуваат доволно хранливи материи без целосно да ги потиснат сигналите за глад во мозокот. Сепак, потребни се повеќе научни истражувања за да се потврдат овие идеи.

Научниците исто така се заинтересирани да истражат дали јадењето за задоволство, како и за неопходност влијае на здравјето на винските мушички.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.