Дроновите | “Растечка закана” за авионите

155

Дроновите се “вистинска и растечка закана” за цивилната авијација, алармираат од Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт. Шефот на организацијата Тони Тајлер, цитиран од ББС, инсистира на воведување на потребните регулативи на аматерско и трговско летање со квадрикоптери пред да дојде до сериозни инциденти.

Од авиокомпаниите и други воздухопловни институции одамна алармираа дека полетуваат, секојдневно слетуваат и нисколетечкиавиони можат да се соочат со дрон, кој ќе влезе во моторите или ќе предизвика други фатални штети за летот. “Јас сум воодушевен од идејата да ми испорачуваат пица со дрон како сите останати. Но, не можеме да дозволиме дроновите да се пречка или закана за безбедноста на трговската авијација “, изјави Тајлер на прес-конференција во Сингапур.

“Проблемот е вистински. Имаме многу извештаи од пилоти за појава на дронови на ниска височина околу аеродроми. Тоа несомнено е вистинска и растечка закана за граѓанските воздухопловни уреди. ”

“Потребен ни е чувствителен пристап кон регулацијата и прагматичен метод за казнување на оние кои не ги почитуваат правилата и претставуваат закана за сите други”, додаде Тајлер. Токму летањето со дронови околу аеродроми е најголемата грижа за меѓународната асоцијација. Друго проблематично прашање се радиофреквенциите што се користат за далечинско управување на квадрикоптерите, да не се сечат со комуникациските канали на авионите. На крајот на минатата година властите во САД воведоа систем за регистрација за граѓаните кои поседуваат и управуваат дронови.

Крајниот рок е овој петок, по што следат казни за нерегистрираните летечки уреди. До овие мерки се стигна по неколку случаи во кои дронови се спречи гасење на пожари и други мерки за вонредни ситуации. Од друга страна, во Велика Британија веќе имаше неколку пријавени случаи во кои квадрикоптери речиси се соочуваат со авиони.