Докажано | Матичните клетки го лекуваат видот

355
Nobel Prize Doctor Professor Shinya Yamanaka of Kyoto University

За прв пат во светот јапонски научници ја докажаа ефикасноста на индуцираните плурипотентни матични клетки iPSCs (iPS клетки) во третманот на болести поврзани со видот. За ова соопштија на прес-конференција во градот Кобе претставници на државниот Институт за природни науки (Рикен), кои се занимавале со истражувања во оваа област.

Во нивни податоци, година по трансплантацијата на ретина, која била одгледана од матични клетки, не биле регистрирани никакви несакани болести. Јапонските научници успеале да ја зголемат областа на видот на пациентот. Според нив ова ја докажува ефикасноста на аплицираните методи со што може да се влијае врз зголемување на употребата на iPS клетки во медицината, пишува ТАСС.

Јапонските експерти ја извршија првата во светот операција за пресадување на ретина, одгледана од матични клетки во септември 2014 година. Пациентката – 70-годишна жена – страда од макуларна дегенерација. Во годината по операцијата таа била под надзор на лекарите кои истражувале за веројатни несакани болести поврзани со интервенцијата во видот на тој начин. Дегенерацијата на макулата влијае на централниот дел на мрежницата. Токму макулата ни овозможува да ги гледаме јасно дури и најмалите детали, да читаме или да возиме автомобил. Макуларна дегенерација може да направи некои секојдневни активности како читање дури невозможни.

Макуларната дегенерација е поврзана со возраста и се појавува обично во врска со природниот процес на стареење на организмот по 60-65 годишна возраст. Модерните третмани го отстрануваат проблемот само привремено. Според научниците од Рикен методот е веројатно за прв пат лекување на болеста.

Откако во 2012 година професорот Јаманака од Универзитетот во Кјото ја доби Нобеловата награда за медицина за откритието на начинот на производство на матични клетки од обични структурни елементи на организмот, во Јапонија се развиваат активно нови методи на регенеративната медицина.

Владата го планира лачењето на над 110 милијарди јени (820 милиони евра) за истражувања во оваа сфера во наредните 10 години.