Дали знаете од која година почнувате да личите на вашата мајка?

1042

Неодамнешното британско истражување покажа дека жените почнуваат да се претвораат во своите мајки кога ќе наполнат 31 година.

Анкетата открива дека жените и со своето однесување и во однос на вкусовите сѐ повеќе личат на мајките, кога ќе зачекорат во четвртата деценија, а дека главната пресвртница е раѓањето на првото дете.

Повеќе од половина од испитаничките изјавиле дека престанале да им се противат на своите мајки и почнале да се однесуваат како нив по 30-та година. Заклучок од истражувањето е дека клучна година за овие промени е 31-та.

Педесет и еден процент од илјада испитанички, кои биле опфатени со истражувањето, изјавиле дека нивната мајка е жената на која најмногу се угледале во животот. На второ место е сестрата (18%), на трето бабата (10%), а на четврто другарките (8%).

Повеќе од една третина од нив изјавиле дека најмногу се зближиле со мајката по раѓањето на првото дете.

Дека жените сѐ повеќе личат на своите мајки по 31-та година, покажува и податокот дека, тогаш почнуваат да уживаат во истите ТВ емисии и серии (24%), дека имаат исто хоби (16%), дека користат исти изрази (15%) и дека ги привлекуваат исти типови на мажи (8%).

Истражувањето го нарача компанијата „Доти Бинго“, откако претходно во анкетата е утврдено дека 80% од жените, кои играат бинго ова хоби го наследиле од нивните мајки, баби или други женски роднини.