Дали сте знаеле дека во Титаник се наоѓала најстарата визба | Фото

196

ФАКТИ

– во шише од 750 мл има 4.5 чаши вино.

– постојат над 10.000 видиви винови лози во светот

– во урнатините на Титаник се наоѓа најстарата винарска визба во светот.

– просечната старост на дабовите дрва, од кои се прават бурињата за вино во Франција, изнесуваат 170 години.

– лидери на производството на црвено вино се Италија и Франција. Црвеното вино може да се произведе само од црвени сорти на грозје.

– Шпанија е најголем произведувач на бело вино во светот. Белите вина се прават и од бела и од црвена сорта на грозје.

– вкусот и мирисот на виното зависат од темературата на која се служи. Колку е полесно виното, толку поизладено треба да се консумира.

– отворено шише вино, кое ставено во ладилник може да се користи од 2-4 дена.

– виното содржи толку многу органски соединенија, што неговиот состав се смета за посложен од составот на крвниот серум.

– една чаша вино содржи од 80-100 калории.

– старите вина речиси никогаш не се претвараат во оцет. Оксидацијата го спречува тој процес.

– во теоријата се смета дека во едно шише пенливо вино има околу 44 милион меурчиња.