Мистериозната поврзаност на петте тибетанци со вашето здравје

4245

Дали сте спремни да бидете вечно млади, полни со енергија и здрави?

Петте тибетанци можат да ви помогнат во ова, и тоа за само 15 минути дневно! Не верувате? Тогаш треба да се обидете.

Што се или кои се 5-те тибетанци?

Иако можеби звучи како да препорачуваме дилери кои продаваат чудесни препарати за вечна младост, 5-те тибетанци не се луѓе. Тоа е име за физички вежби кои можат да ви помогнат да ја обновите својата енергија и здравје. Всушност, се работи за 5 пози, од кои сите освен првата се застапени во јогата, а кои уште 2500 години редовно ги практикувале тибетските монаси за да го одржат своето здравје, виталност и долговечност.

(Петте тибетанци се едноставни вежби кои можат да станат дел од вашите секојдневни рутини и се одличен начин да го започнете вашиот ден.)

Можеби ви е стемнето од оваа изјава и преку глава ви е секој ден некој да ви кажува како да го започнете денот. Вие не сакате да ја промените својата навика на кафе и цигари и да губите драгоцено време на вежби. Но, сепак отворете ги очите и информирајте се за што се работи.

Тибетските вежби не се премногу заморни и нема да потрошите дополнително време пред работа за туширање затоа што облеката сте ја натопиле со пот додека сте вежбале.

Ова не значи дека тие воопшто не се тешки и не значи дека мора да ги работите само наутро. Одвојте време во било кој дел од денот. Да го зочнете денот на овој начин е само препорака.

Петте тибетанци, како и вежбите на Кегел, можете да ги работите во секое време и било каде. Кегеловите можат да останат сосема незабележани и навистина е ирелевантно каде сте, додека за 5-те тибетани треба да изберете соодветен простор, иако вежбите не се тешки ниту физички, ниту просторно, ниту временски.

Колку време и простор ви се потребни?
Потребен ви е простор толку колку што ќе можете да се свртите околу себе додека стоите со раширени раце без да удирате во ништо и место на подот толку колку можете да легнете со целата должина. Временски, ви треба најмногу 15 минути.

Продолжува на страна 2