Вашата исхрана може да биде тајната за подобар сон, бидејќи новото истражување ги поврзува протеините и влакната со подолг и подлабок одмор ноќе, додека масната и солената храна го крадат сонот.
Една неодамнешна студија од University of Tsukuba во Јапонија ја нагласува врската помеѓу составот на исхраната и квалитетот на сонот.
Јапонските научници анализирале податоци од 4.825 лица кои користеле мобилни апликации за да ја следат нивната исхрана и спиење, земајќи ги предвид факторите како што се возраста, полот и индексот на телесна маса.
Хранливи материи и времетраење на спиењето
Поголемиот вкупен внес на енергија, масти и натриум е поврзан со пократко вкупно време на спиење, додека поголем внес на протеини и диетални влакна беше поврзан со подолго вкупно време на спиење, напишаа авторите на студијата, објавена во Journal of Medical Internet Research.
Дополнително, поголемото внесување на влакна е во корелација со побрзо заспивање и помалку ноќни будења, што ги потврдува претходните истражувања кои ја поврзуваат потрошувачката на влакна со подобар сон.
Улогата на протеините и здравјето на цревата
Иако разликите во спиењето не биле значајни, учесниците во студијата со поголем внес на протеини во просек спиеле нешто повеќе од 15 минути подолго во текот на ноќта, а овие мали подобрувања може да имаат долгорочни придобивки. Авторите на студијата сугерираат дека повеќе фактори придонесуваат за ваквите резултати. Зголемената потрошувачка на протеини се чини дека ги поттикнува мозочните хемикалии како мелатонин и серотонин, кои се неопходни за регулирање на сонот.
Неодамнешните студии сугерираат дека промените во цревниот микробиом може да влијаат на спиењето и апсорпцијата на хранливи материи, додаваат јапонските научници. Според тоа, поздравите црева можат да поттикнат подобар квалитет на спиењето и обратно.
Ограничувања и понатамошни истражувања
Студијата се потпира на самопријавени податоци од нејзините учесници и нема директни причинско-последични заклучоци. Варијабилите како што се времето на оброците и физичката активност остануваат неиспитани. Понатаму, корисниците на апликации веќе може да му дадат приоритет на здравјето, што бара пообемно истражување.
Познато е дека внесот на храна и спиењето се двонасочно поврзани. Јадењето здрава исхрана е поврзано со подобрување на квалитетот на сонот, додека консумирањето преработена храна и храна богата со слободни шеќери се покажа дека го влошува квалитетот на сонот, заклучуваат јапонските научници.
Извор: Science Alert
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!
Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.