Човекот кој го измами FBI и исчезнал со парите во ноќта | Кој е мистериозниот D.B. Cooper ? Видео

187

Попладнето на 24 ноември 1971 година, навидум незабележлив човек кој се претставил како Dan Cooper (познат и како D. B. Cooper) се приближил до шалтерот на Northwest Orient Airlinesa во Орегон, САД.

Тој платил готовина за картата во еден правец за Seattle и додека го чекал својот лет, тивко ѝ предал белешка на една од стјуардесите во која пишувало дека има бомба во актовката и сака таа да седи до него за време на летот.

Вака започна познатото киднапирање на авионот на Northwest, а тоа е една од најнерешените мистерии во историјата на американското Федерално истражно биро (FBI).

Според патниците кои летале за Seattle во тоа време, човекот со бомбата изгледал сосема просечно – делувал прилично мирно и носел деловен костум со црна вратоврска и бела кошула. Сепак, неговата евтина актовка веднаш претставувала закана за сите околу него, според веб-страницата на FBI.

Стјуардесата на која човекот ѝ пришол морала да седне до него за време на летот. Зачудена, таа го направила тоа што ѝ го кажал, а потоа Cooper ѝ покажал нешто што на почетокот изгледало како куп испреплетени жици и црвени стапчиња. Сепак, тоа била бомба, а Cooper планирал да ги држи патниците и екипажот на авионот како заложници.

Задржал неколку заложници

Сè уште под впечаток, стјуардесата тогаш, по понатамошна команда на човекот, земала хартија и пенкало и педантно запиша сé она што ѝ кажал. Таа набрзо му ја однела пораката на капетанот на авионот, во која пишувало дека Cooper барал четири падобрани и 200.000 долари во банкноти од дваесет долари. За споредба, таа сума пари денес вреди нешто повеќе од 1,5 милиони долари.

Кога авионот слетал во Seattle, киднаперот ги заменил 36-те патници кои ги држел како заложници на летот за парите што ги сакал и падобраните. Без да ги пушти сите, привел неколку членови на екипажот и наредил авионот повторно да полета, но овој пат во Mexico City.

Нешто после 20 часот киднаперот направил нешто неверојатно – скокнал од задниот дел на авионот, во темница. Тој носел два падобрани од четирите што ги побарал, вклучувајќи го и оној што вообичаено се користи за обука за скокови. Со јаже од еден од преостанатите падобрани ја врзал вреќата со украдени пари. Така темнината го проголтала, а неговата крајна судбина останува непозната до ден-денес.

Некои мислат дека умрел

FBI дознал за ова злосторство додека авионот летал за Seattle и речиси веднаш покренал истрага која продолжила многу години подоцна. Нарекувајќи го Nordjack, скратено од Northwest Hijacking, Федералното истражно биро испрашувал стотици луѓе, следејќи ги наводите што се протегале низ САД со надеж дека ќе најдат нешто повеќе од само опис на човек од сопатник.

Според FBI, голема е веројатноста Cooper да не го преживеал скокот од авионот. На крајот на краиштата, падобранот што го користел бил неконтролиран, неговата облека и обувките биле несоодветни за грубо слетување, а ноќе скокнал во пошумена област, што е опасно дури и за искусен професионалец, а доказите сугерираат дека Cooper не бил.

Оваа теорија доби на значење во 1980 година кога едно момче пронашло скапан пакет полно со банкноти од 20 долари (вкупно 5.800 долари), кои се совпаѓаат со сериските броеви на парите користени за откуп. Храброто киднапирање и исчезнување на човекот со бомба остана интригантна мистерија, како за локалната полиција, така и за аматерите.