Роботските полжави се подготвени за невозможни мисии | Погледнете го овој револуционерен изум | Фото/Видео

410

Во револуционерен спој на природата и технологијата, тим од кинескиот универзитет во Хонг Конг разви револуционерен робот инспириран од полжав кој може да ја преобликува колаборативната роботика.

Црпејќи инспирација од еластичната и приспособлива природа на полжавите, овие иновативни роботи демонстрираат неспоредлива разноврсност во извршувањето на задачите за кои претходно се сметало дека се невозможни.

За разлика од нивните „троми колеги“, овие роботи можат да се пофалат со брза приспособливост и низа функционалности.

Централно место во нивниот дизајн е способноста да работат поединечно или беспрекорно да се здружуваат за да формираат кохезивни кластери, концепт познат како „роботика на рој“. Овие кластери комуницираат внатрешно, синхронизирајќи ги нивните движења за ефикасно извршување на сложени мисии.

Револуционерна технологија

Апликациите на овие роботски роеви опфаќаат различни сценарија, од мисии за пребарување и спасување во области на катастрофа до извидувачки мисии во опасни средини и истражување на вонземски светови.

Клучот за нивната ефикасност е способноста на роботите физички да се поврзат, формирајќи динамични тридимензионални структури. Додека воздушните и подводните роботи се движат низ повеќе оски, копнените роботи обично се движат по рамни површини, ограничувајќи го нивниот опсег. Сепак, воведувањето на копнените роботи „off-road“ ветува револуција во оваа област.

Роботот, инспириран од копнениот полжав „бел жад“ (Lissachatina fulica), има сферична феромагнетна железна обвивка во која се наоѓаат основните компоненти како батерија и микропроцесор. Опремен со гумени гасеници слични на резервоар со вградени магнети и вовлечлива вакуумска пумпа, овој робот без напор поминува низ различни терени.

Два начини на работа

Во „слободен режим“, роботот маневрира користејќи ги своите гасеници, магнетски натрупувајќи се врз другите роботски полжави. По активирањето на „силниот режим“, вакуумската чаша обезбедува цврста врска помеѓу роботите, овозможувајќи беспрекорна соработка со задржување на флексибилност.

Испитувањата на отворено ја покажаа силата на роботот, бидејќи без напор се движи по препреките, минува по тешки терени и се спојува во уникатна роботска рака. Иако овие експерименти се спроведени под далечинска контрола, идните повторувања се стремат кон автономија, најавувајќи нова ера на колаборативна роботика.

Интеграцијата на дизајнот инспириран од природата и најсовремената технологија означува значителен напредок во роботиката, ветувајќи неограничени можности за заеднички напори во различни средини. Со понатамошен напредок на хоризонтот, ерата на роботи инспирирани од полжави навистина повикува и е подготвена да го преобликува нашето разбирање за колаборативната роботика.