Чорба од оваа железна риба спаси илјадници животи

166

Погледнете ја оваа чудна риба! Може да си помислите што ли е, но тешко дека ќе погодите веднаш за што служи таа.

Не е несекојдневна ниту е древен артефакт. Оваа риба со метални снегулки е открриена од канадскиот доктор Кристофер Чарлс, кој ја нарекол – прекрасната железна риба.

Нејзиното намена е да го компензира дефицитот на железо кај многу луѓе кои страдаат од анемија.

Може да се каже дека оваа риба помогнала на милиони луѓе да се справат со болеста. На пример, речиси 50% од Камбоџа страдаат од оваа болест, но не можат да си дозволат скапи лекови кои содржат железо.

А рибата-чудо овозможува да бидат исполнети 75% од дневните потреби на организмот од железо. Рецептот е многу едноставен: рибата треба да се стави во супа, додека таа се вари и да се додаде малку лимунов сок, за да го апсорбира железото подобро.

Доволно е рибата да поплива во супа 10 минути. Рибата може да се вари со години без да ги изгуби лековитите својства. Истражување со учество на 2500 комбоджанци покажува дека над 50% од нив и се зборилесо анемијата уште во првата година откако почнале да ја “јадат” оваа риба.

Рецептот е достапна дури и за семејства со скромни приходи.