„Часовникот на Судниот ден се помести“ | Познатиот филозоф истакна три клучни проблеми на човештвото и испрати драматично предупредување што тера страв во коските

176

Американскиот филозоф и лингвист Noam Chomsky вели дека во последните години т.н часовник на судниот ден кој одразува колку човештвото е блиску до „полноќ“ што го симболизира изумирањето на човештвото.

Светот се движи на работ на бездната поради зголемениот ризик од нуклеарна војна, неуспехот да се решат еколошките предизвици и намалената способност за рационално справување со проблемите, вели светски познатиот филозоф и лингвист Noam Chomsky во интервју за RT.

Филозофот потсети дека во последниве години, часовникот на Судниот ден, кој одразува колку човештвото е блиску до Армагедон, се приближил до полноќ, што го симболизира изумирањето на човештвото.

Трите најголеми проблеми на човештвото

Според него, најголемата грижа на човештвото се зголемената закана од нуклеарна војна и многу сериозната и растечка закана од уништување на климата. Последниот проблем, вели тој, сè уште постои бидејќи „државите не го прават она што знаат дека треба да го направат за да ја решат оваа криза“.

Третиот проблем, вели Chomsky, е „пропаѓање на арената на рационална сериозна дебата и размислување во комбинација со колапсот на демократските сили“ ширум светот.

Иако прашањето може да изгледа неповрзано со заканата од нуклеарна војна и климатските промени, Chomsky забележува дека рационалната дебата е „единствената надеж за справување со првите два проблеми“.

„Сите три (проблеми) значително се влошија во текот на изминатата година, и доколку не дојде до остар пресврт, едноставно ќе се упатиме кон бездна, неповратен пад. И тоа не во далечна иднина“, предупреди тој.