500 метри “облакодер” корален гребен откриен крај Кејп Јорк | Видео

616

За време на 3Д мапирање на морското дно, австралиските научници открија гребен широк 1,5 км и висок повеќе од 500 метри, што го прави повисок од зградата на Емпери Стејт во Њујорк, која има дури 102 спрата.

Откриениот гребен се наоѓа на дното на континенталната гребен, но не е дел од Големиот корален гребен. Горниот дел не е покриен со тврди корали, туку со бројни сунѓери и меки корали, што укажува дека оваа област е богата со хранливи материи што ги носат длабоки водни струи.

Камера од подводниот робот што го истражувала гребенот покажува дека во него живеат мноштво риби и ајкули.

Научниците од институтот Шмит Океан веќе неколку години го истражуваат океанот околу Австралија, но ова ново откритие може да им даде уште една година истражување.

Во претходните истражувања, тие забележале ретки подводни организми познати како сифонофори, кои можат да бидат подолги од 40 метри, но и други видови кои мора да се истражат, како што се црните корали или сунѓерите.