28 мудрости кои тераат човека да се замисли (пред сѐ затоа што се вистинити)

1425

Од добитници на Нобелова награда до народни изреки и неименувани автори, постојат бројни мисли што го тераат човека да се замисли. Тука се и Алберт Ајнштајн, Марк Твен, Фридрих Ниче …

Издвоивме 28 цитати и поговорки

1. Самодовербата е тивка. Несигурноста е гласна.
2. Пазете се од гневот на тивкиот човек
3. Малите ковчези се најтешки.
4. Сега, кога веќе не мора да бидете совршени, конечно можете да бидете добри.
5. Имало ден кога твоите родители те спуштиле и никогаш повеќе не те кренале.
6. Годините полни со љубов заборавени се во минута омраза

7. Бродот е безбеден во лука. Но, не е создаден за тоа.
8. Слободен човек не можеш да потчиниш. Можеш само да го убиеш.
9. Мајсторот потфрлил неколку пати, отколку што се обидел чиракот.
10. Од три работи секој мудар човек се плаши – бурно море, ноќ без светлина и гневот на тивкиот човек.
11. Дојде часот на заминување, и заминуваме по свој пат. Јас во смрт, а ти во живот. Што е подобро, Бог знае.
12. Простете им на другите не затоа што заслужуваат прошка, туку затоа што вие заслужувате мир.

13. Паметење на злото и навредата е како да пиете отров и очекувате некој друг да умре.
14. Оној момент кога добрите луѓе ќе одлучат дека сите средства се дозволени во борбата против злото, нивното добро повеќе не може да се разликува од злото кое сакаат да го уништат.
15. Оној кој се бори против чудовишта мора да биде внимателен или и самиот ќе стане чудовиште. Гледај во бездна доволно долго и бездната ќе гледа во тебе.
16. Наједноставен начин да расипате младите луѓе е да им кажете дека повеќе ги почитуваат оние со кои се согласуваат од оние кои мислат поинаку.
17. По партија шах, и кралот и пионот одат во иста кутија.
18. Кога сте добри во нешто. На сите ќе им го кажете тоа. Ако сте одлични во нешто, секој ќе ви го каже тоа.

19. Кога секира ќе дојде во шума, многу дрвја велат „барем рачката е еден од нас“.
20. Од сите зборови некогаш напишани и изговорени, најтажни се „можеше да биде“
21. Не знам какво оружје ќе се користи во Третата светска војна. Но, за четвртиот сум сигурен – со камења и стапови.
22. Некои луѓе умираат со 25 години. Но, дури со 75 години стануваат лешеви.
23.Само се две опции – или сме сами во вселената или не сме. И двете се подеднакво застрашувачки.
24. Секој што некогаш ќе го сретнете знае нешто што вие не го знаете.
25. Никогаш не заборавајте дека сѐ што направил Хитлер во Германија било целосно легално.
26. Дајте му маска на човекот, и тој ќе ви го покаже своето вистинско лице.