20% од жените се обидуваат да зачнат најмалку 1 година

185

20% од паровите повеќе од една година во обиди да зачнат дете, покажува најновото истражување.

Во многу случаи, неуспешните обиди за забременување води до разделување на двете лица кои сакаат да станат родители.

Експертите тврдат дека желбата на жените да станат мајки на подоцнежна возраст и епидемијата на дебелина којашто го поплави целиот свет се причината за овој проблем се двете најголеми причини за неплодноста на двојките, особено кај жените, кои се обидуваат да забременат по 30 година.

Дебелината може да влијае на овулацијата на жените и квалитетот на спермата кај мажите.Исто така, се зголемува бројот на случаи со зараза со болести коишто се пренесуваат по полов пат.

Во истражувањето учествуваа 2 000 луѓе, од кои 14% страдаат од неплодност. Експертите тврдат дека нема потреба да се грижите, ако не успеете да забремените во рок од една година. Што се однесува до постапките ин-витро, 17% од двојките признаваат дека се обиделе.

22% од учесниците признаваат дека неможноста да зачнат им го уништила сексуалниот живот. Кај 7% од двојките неплодност е кај мажите, а кај 11 проценти од испитаниците кај жените. 76 насто од нив одговарајќи на прашањето сметаат дека алкохолот и цигарите исто така придонесуваат за проблемот.