Зошто жените немаат желба за секс ?!

265

Намаленото либидо е недостаток на желба за секс. Тоа може да се случи и кај жените и кај мажите.

Неодамнешна студија на Американската асоцијација за сексуално однесување открило дека 26-43% од жените во светот страдаат од намалено либидо. Која е причината?

Ограничување на семејството

Ако растете во семејство каде сексот се смета за табу или за нешто „валкано“ и „срамно“, тогаш постои веројатност да израснат со погрешно чувство за овој чин. Културните и верските традиции за интимноста меѓу жената и мажот може да адржи едно ниско либидо кај жената.

Ниска самодоверба

Кога една жена не се допаѓа, таа нема како да се наслади на сексот, бара во вкупниот случај таа да е гола. Срамот од сопственото тело е причина многу жени да не се опуштаат и никогаш да не стигнат до оргазам.

Лошо искуство или сексуална траума

Ако го поврзувате сексот со болка, непријатност, непријатност поради претходни искуства, логично вие немате потреба од него и немате желба да тоа да го правите

Долен тестостерон

Истражувања докажуваат дека тестостеронот е голем мотор за женското либидо, бидејќи ја зголемува желбата, го подмачкува чувството и возбудата. Кога нивото на овој хормон е ниско, дамите не доживуваат желба за секс.

Болести

Различни здравствени проблеми можат да влијаат на либидото, вклучувајќи хронични заболувања, проблеми со тироидната жлезда, хронична болка, рак и лекување на ракот и широк спектар на лекови, меѓу кои орални контрацептиви, антидепресиви и лекови за крвен притисок.

Стрес и прекумерно вработување

Многу жени буквално немаат време за секс. А тој е корисен за здравјето, тонусот, самодовербата и расположението. да не зборуваме дека носи огромно задоволство и е природно смирувачко и средство за намалување на стресот.

Недостаток на доверба

Многу психолози тврдат дека „сексот е одраз на врската“. И ако една жена има сомнежи во однос на партнерот без разлика на се, таа не бара интимност. Во овој момент нема желба за секс.