Зошто емоционално недостапните мажи ги саботираат врските?

594

 Кога зборуваме за емоционално недостапни мажи, важно е да се запамети дека емоционалната недостапност е претежно насочена околу идејата за идеализам или перфекционизам во врската.

Станува збор за фантазија и идеал, а не за она што всушност се случува во реалноста. Ова е клучната разлика помеѓу емоционалната достапност и недостапноста.

Какви емотивно недостапни мажи има?

Постојат бројни причини кои можат да доведат до тоа мажот да стане емоционално недостапен.

Експертите ја издвојуваат технологијата, пристапот до Интернет и културата што му овозможува на мажот да има пристап до повеќе жени. Иако звучи неверојатно, факт е дека емотивно недостапниот маж сака да ја пронајде совршената жена за себе.

И додека секој човек има идеја за тоа како треба да изгледа неговата совршена девојка, емотивно недостапниот маж не сака да се задоволи со ништо помалку од совршено. Но, совршенството не постои. Сите ние сме обични смртници и на многу начини сме далеку од совршени. Затоа, емотивно недостапниот маж нема да може да ја најде совршената жена, колку и да се труди.

Честопати неговата идеја за совршената жена се заснова на позитивните квалитети на неколку различни луѓе што ги познава. Мажот ги комбинира овие квалитети во својата глава и од нив го формира својот концепт за совршена жена. Кога ќе почне да излегува, таквиот маж постојано се прашува дали таа жена е совршена. Како што минува времето, тој открива дека таа е само несовршено човечко суштество, со свои маани. Како таква, таа едноставно не може да ги исполни неговите очекувања. Тогаш започнува неговото прашање дали да продолжи да се гледа со неа или не.

Имајќи веќе вложено време во врска со оваа личност, емотивно недостапниот маж ќе сака да ја подобри својата врска. Тоа би значело дека многу наскоро ќе сака да биде интимен со неа.

Меѓутоа, штом повторно ќе види дека постои врска помеѓу несовршеноста и жената што ја гледа, ќе се повлече. Проблемот е што посветеноста е генерално застрашувачки концепт за емоционално недостапна личност.

Нивната посветеност е како кафез

Таквите мажи секогаш се загрижени и се прашуваат дали има нешто подобро, па затоа се плашат да се посветат само на една личност, бидејќи посветеноста значи „заклучување во кафез само со една личност“. Работите да бидат уште полоши, тоа би значело дека е затворен со некој што не е совршен.

Поради ова, емоционално недостапните мажи не ја сакаат идејата за посветеност. Им се допаѓа идејата дека „има некој совршен таму, кој само треба да се најде“. Она што секој од нив го добива наместо тоа е избор за несовршените жени околу него. Несомнено е фрустрирачки и влијае на тоа таков човек да ја уништи секоја врска во која ќе се најде.