Застрашувачка изјава на Султанот Al Jaber | Светот ја губи трката за исполнување на климатските цели

236

Светот ја губи трката за исполнување на климатските цели, предупреди претседателот на претстојниот климатски самит COP28 додека шефовите на африканските држави се собираат во Кенија за да разговараат за финансирањето на еколошката агенда на нивниот континент.

Оваа застрашувачка изјава на Султанот Al Jaber, кој ќе претседава со самитот за климата во Обединетите Арапски Емирати на крајот на ноември, доаѓа пред првата „глобална проценка“ на ОН за тоа што поединечните земји прават за климатските промени.

Не добиваме резултати навреме, изјави Jaber пред делегациите на африканскиот климатски самит што се одржува во Најроби.

Jaber е и претседател на Националната нафтена компанија во Абу Даби.

Африканскиот самит за климата е фокусиран на собирање средства за да му помогне на континентот да одговори на предизвиците што ги носат климатските промени.

Африка трпи некои од најлошите последици од климатските промени, но добива само 12 отсто од парите потребни за ефикасна борба против климатските промени.

Африка, дом на 1,2 милијарди луѓе во 54 земји, е политички и економски разновидна и нејзините локални заедници се меѓу најранливите на климатските промени.

На првиот ден од самитот беа најавени инвестиции вредни стотици милиони долари во проекти за одржлив развој, а Jaber денеска објави дека ОАЕ вети 4,5 милијарди долари за развој на 15 GW чиста енергија во Африка до 2030 година.

Африка во моментов има капацитет од околу 60 GW обновлива енергија.

Работната верзија на конечната декларација го става центарот на вниманието на огромниот потенцијал на Африка за обновливи извори на енергија, млада работна сила и природни ресурси.

Африканските земји најавија дека на COP28 ќе бараат продолжување на специјалните права поврзани со резервите на ММФ – злато, девизи и депозити кај странски банки, како и обврзници и задолженија – што ќе им овозможи да повлечат 500 милијарди долари за климатската агенда.

Mitika Mvenda од Пан-африканската алијанса за климатска правда рече дека континентот добива околу 16 милијарди долари годишно за климатскиот сектор, многу помалку од она што е потребно и „дел“ од буџетот на некои компании кои загадуваат.

Базата на податоци за емисии на Европската комисија за глобално атмосферско истражување (EDGAR) покажува дека африканските нации се најмалку одговорни за акумулацијата на стакленички гасови во атмосферата, додека САД и Кина емитирале најмногу јаглерод диоксид од 1970 година, 270,6 гигатони и 253 гигатони.