Во 1665 година многумина изјавиле дека виделе НЛО битка, а потоа се разболеле

448

На 8 април 1665 година, шведски рибари биле сведоци на драматичен феномен на небото, што тие го опишале како „битка на летачки бродови“, што сè уште не е целосно објаснето и ден денес.

Сè се одвивало во близина на Бархофт, тогаш во Шведска, а денес во Германија, што е овековечено во цртежи од тоа време.

По битката, мистериозен мрачен предмет останал на небото.

После некое време, на небото се појави рамен тркалезен предмет, како чинија, како капа на голем човек … Неговата боја беше како бојата на месечината што се затемни и лебдеше над црквата Свети Никола.

Остана неподвижен таму до вечерта. Рибарите, смртно преплашени, не сакаа повеќе да го гледаат спектаклот и ги покриа лицата со рацете. Во следните неколку дена се разболеа. Се тресеа, имаа болка во главата и рацете и нозете.

Многумина научниците размислуваа за тоа, напиша Еразмо Францис, кој ги собра сите новости од 1665 година поврзани со тој настан.

„Учените луѓе“ кои го разгледувале настанот и болеста не можеле да пронајдат причини и објаснување за оваа појави, но преовладувало толкувањето дека станува збор за фатаморгана.

Сепак, една работа ја побива таа теорија. Ако навистина станува збор за фатаморгана, рибарите не би виделе црн предмет налик на плоча по битката, кој остана таму до крајот на вечерта.

Мистеријата на таканаречената „НЛО битката над Шведска“ остана нерешена до ден денес.