“Вицот” за Тито ја однел на Голи Оток

206

Јованка Жени Лебл (1927–2009) беше српска новинарка со еврејско потекло.

За време на Втората светска војна била уапсена и однесена на присилна работа во Германија.

По војната, како новинар на Политика, беше уапсена за ВИЦ за Тито и испратена на Голи Оток 2,5 години.

Таа почина во Израел.

Во вицот сераскажува како Југославија победила на меѓународниот натпревар во одгледување цвеќиња затоа што одгледала темјанушка од 100.

Таа ги откри врските на ерусалимскиот муфтија, Хаџи-Амин Хусеини, со нацистичка Германија и неговите активности во Босна за време на Втората светска војна.

По сугестија на Данило Киш, таа ја напиша книгата Ljubičica bela (1990) за страдањата на Голи Оток.