Вештачката интелигенција забележала рак на дојка кој им се “протнал“ на лекарите, бил голем само 6 милиметри

215

Алатката за вештачка интелигенција Mia ги идентификува раните знаци на рак на дојка што лекарите не ги забелеѓале, а со тоа ги подобрува исходите на пациентите.

Во револуционерно испитување спроведено од болничкиот труст на Националниот здравствен систем (NHS) на Обединетото Кралство, алатката за вештачка интелигенција наречена Mia откри суптилни знаци на рак на дојка кај 11 жени кои лекарите ги занемариле. Mia ги анализира мамографите на повеќе од 10.000 жени со британски лекари, успешно идентификувајќи ги сите симптоматски случаи и откри дополнителни 11 кои лекарите ги пропуштиле.

Mia забележа „многу мало R“

Ракот во раните фази може да биде неверојатно мал и тешко да се открие. Во NHS Grampian Hospital, Mia откри тумори речиси невидливи со голо око. Barbara, една од пациентите чиј рак го означи Mia, изрази благодарност за раното откривање, наведувајќи дека нејзиниот третман бил помалку инвазивен од оној на членовите на семејството кои претходно се бореле со болеста. Тоа не е големо R, туку многу мало, рече таа.

Без помош на Mia, ракот на Barbara можеби не би бил откриен до нејзиниот следен рутински мамограф три години подоцна, бидејќи таа немала видливи симптоми. Поради тоа што нејзиниот тумор од 6 мм бил фатен толку рано, таа имала операција, но и требало само пет дена радиотерапија по операцијата.

Пријателка и додаток

Mia, развиена од Kheiron Medical, може да се пофали со потенцијал да го намали времето на чекање за резултати од 14 дена на само три. За време на испитувањето, секое скенирање било прегледано и од Mia и од човек, но постои надеж дека во иднина Mia би можела да замени еден радиолог, намалувајќи го обемот на работа на половина.

Д-р. Gerald Lip, клинички директор за скрининг на дојка во Шкотска, го предводи проектот. Тој рече дека 81 од 10.889 жени се откажале од скрининг преку алатката за вештачка интелигенција.

Шестгодишната обука на Mia за милиони мамографи ширум светот ја нагласува важноста на инклузивноста во развојот на вештачката интелигенција, вели Sarah Kerruish, директорка за стратегија на Kheiron Medical.

Д-р. Lip го призна потенцијалот за замор и одвлекување на вниманието кај радиолозите, што доведува до пропуштени дијагнози, нагласувајќи ја потребата од иновативни решенија како Mia. Тој ја гледа Mia како дополнување на неговата пракса, потенцијално ослободувајќи време за поголема интеракција со пациентите.

Ја гледам Mia како пријателка и продолжување на мојата работа, изјави д-р Lip.

Недостатоци

Сепак, Mia не е беспрекорна – таа ги означи цистите кои веќе биле идентификувани во претходните скенирања и немаа пристап до историјата на пациентот. Испитувањето Mia нуди ветувачки сознанија, кои се независно потврдени од University of Aberdeen, иако се чека научна ревизија на резултатите.

Д-р. Katharine Halliday, претседател на British Royal College за радиолози, ја нагласи суштинската улога на клиничките радиолози со алатки за вештачка интелигенција.

Резултатите се охрабрувачки и помагаат да се истакне возбудливиот потенцијал на вештачката интелигенција за дијагностика. Несомнено е дека реалните клинички радиолози се неопходни и незаменливи, но клиничкиот радиолог кој користи увид од потврдени алатки за вештачка интелигенција сè повеќе ќе биде огромна сила во грижата за пациентите, објасни таа.

Извор: BBC