Утринското кафе го спречува слабеењето

762
Утринско кафе

Новото истражување на „Џурнал оф фуд сајенс“ утврди дека пиењето кафе може да ја поттикне желбата за јадење слатко, што доведува до здебелување.

Во истражувањето на Универзитетот Корнел, во кое учествуваа 107 лица, половина група испитаници пиеле кафе со кофеин, а другите безкофеинско. Но двете групи пиеле кафе со шеќер.

Резултатите покажаа дека луѓето кои пиеле кафе со кофеин подоцна барале нешто слатко да јадат, за разлика од тие што пиеле безкофеинско кафе. Докажано е дека кафето ги умртвува нашите рецептори на јазикот, поради што на сфаќаме колку се слатки храната или пијалакот кој го конзумиране.

Поради тоа, експертите препорачуваат наместо утринско кафе, оние кои сакаат да ја намалат килажата наутро да пијат зелен чај или млеко со куркума.