Урми (dáktulos)

923

Phoenix dactylifera е растение од семејството на палми (Arecaceae), единствено во овој род што се одгледува за овошје (урма).

Името на родот е антички збор споменуванo и од Теофраст, што укажува дека античките Грци биле запознати со овие растенија од Феничаните. Самиот вид е именуван по своите јастиви плодови, датули (dáktulos = прст, заради издолжениот облик на овошје).

Се претпоставува дека покнува од северот на Африка или југозападна Азија. Бара целосно отворени и сончеви места, не избира почва, а во суви клими може да издржи на ниски температури од -10 до -15 ° C.

Урмите се богати со хранливи материи и се одличен извор на калиум, магнезиум, манган, железо и фосфор. Значајно е и присуството на минерали: бор, бакар, селен и цинк. Калориската вредност на урмате е од 282 kcal/100g, а со тоа спаѓаат во најкалоричните овошја. Сушеното овошје содржи 70% шеќер.

Речиси нема маснотии, но нема и протеини. Содржат околу 20%. Од витамините содржат исклучиво комплекс Б витамини. Може да се конзумира свежа или сува. 

Тоа е неверојатен производ кој ја одржува вашата линија и ги решава најчестите проблеми со варењето на храната.

Доколку им веруваме на научните истражувања, урмите се одлична храна која ќе ве заштити од кардиоваскуларни болести. Користењето на урмите во исхраната, нуди многу здравствени придобивки.

Хранлива вредност и употреба на овошјето

Продолжува на страна 2