Третман на веѓите и косата со лимон

1325

Со парче лимон можеме да направиме чуда за здравјето.

Благодарение на илјадниците рецепти тоа е повеќе од јасно. Но, дали и на кој начин парче лимон ќе помогне при губење на косата.

Но, пред да дојдеме до рецептот, да почнеме со нешто исто толку корисно. Денес, откако модата на природните веѓи се враќа, многу девојки и млади жени се прашуваат како да компримиран најреткие и тенки веѓи. Рецептот што ви го нудиме денес е лесно да се спроведе.

Потребно е само малку повеќе внимание, за да не падне лимунов сок во окото. Оваа всушност е класичен рецепт кој ги за опоравува фоликулите на косата. За да се уверите во нејзината ефикасност, пробајте ја прво на веѓите.

Прво: грижа за веѓите

Исечете внимателно едно резенче лимон. Ставете го во сад со маслиново масло, па маслото да го покрие дебелата дел. Пожелно е маслиновото масло да не доаѓа до кората. Така поставено, лимонското резанче потребно да се држи на темно и ладно место во текот на 5 дена. Ова е потребно за да може двете состојки да спојат. Стегајќи го лимонска резенче. Ќе се добие матна течност (поради маслиновото масло). Со помош на памучен тампон или чепкалка за уши започнете да разнесувате дел од течноста на веѓите. Може да го користите и самото лимуново парче, но е потребно да го обезмаслите за да не тече маслиново масло по лицето. Колку долго долго да се применува овој метод? Колку е потребно! Веѓите се натпуваат додека има сок во лимонот, или додека не заврши сокот кој се стегаод него. Вообичаено ефект се забележува по околу 2-3 недели редовна употреба.

Лимон и маслиново масло во борбата со опаѓањето

Истиот рецепт можете да се примени и при губење на косата. Постојат неколку важни детали кои треба да се земат предвид.

Прво: рецепт за губење на косата делува многу добро само ако лекувањето се прави врз многу краток (нула или прв број) исечени глава. Бара трпение и време, бидејќи тоа е терапија која има за цел да предизвика раст и компресирана коса.

За таа цел ќе имате потреба од маслиново масло, лимон, лук и ѓумбир. Количината е на маслиновото масло е на око.

Останатите производи се како што следува:

  • 2 лимони (се сечати) – неколку лукчиња (не повеќе од 6-7 однапред исчистени и исечени на не многу ситно)
  • ѓумбир (измиен, исчистен и изрендан – околу 2 лажички)

Се добива се многу лута смеса. Стави ја во соодветен сад со маслиново масло. Отстојува на ладно и темно место (различно од фрижидер) во тек на 5 дена.

Пресувајте ја со блендер. За да се користи така добиената смеса се разредува со масло по избор. Може да е бадемово, може да е масло од грозје семки или арганово, а може и да е маслиново масло. Разредувајте го само количеството што ќе се користи во моментот.

Со оваа маслено-несолена смеса се премачкува главата – на почетокот 2 пати неделно, а потоа и по еден пат. Треба да стои колку може подолго. Ако лимонско-луковата-со ѓумбировата мешавина е испразнета, може и да се спие со неа. И конечно – имаме една добра и една не толку добра вест. Ќе почнеме прво со добрата вест.

Оваа маска всушност делува. Не толку добрата вест е дека треба да сте со кратка коса (што е можно пократка) во текот на година. Горе-долу по толку време се гледа прекрасниот ефект од маската.