Тестенини со кинески зеленчук

1681

Тестенини со кинески зеленчук.

Состојки

  • вреќичка со замрзната мешавина од кинески зеленчук
  • 1 вреќичка тестенини
  • 1/2 пилешки гради
  • соја сос
  • сладок и кисел сос
  • маслиново масло

Подготовка 

Исечканите пилешките гради во соодветни ленти ставете ги во сад со соја сос и слатко-кисел сос и оставете ги таму најмалку 15 минути додека не се изедначат вкусовите. Ставете околу 2 лажици маслиново масло да се загреат во тава и додадете ги пилешките гради и оставете ги да поруменат, а потоа извадете ги и ставете во чинија.

Во подлабока тава ставете 2 лажици маслиново масло и оставете ја да се загрее, а потоа ставете ја смесата од замрзнат кинески зеленчук. По 8-10 минути додадете го сосот од соја додека зеленчукот не добие малку кафеава боја. Додате ги пилешките гради и мешајте уште неколку пати.

Во меѓувреме, подгответе тестенини како што е напишано на пакувањето: во 400 мл топла вода додадете тестенини и оставете ги околу 5 минути, лесно мешајќи и додавајќи неколку лажици маслиново масло.

Украсете ја чинијата со дел од тестенините и дел од зеленчукот со пилешките гради.