Страдате од мигрена? Ставете ботокс!

167

Ботоксот е ефикасен и безбеден при лекување на мигрена и други невролошки болести, тврди Американската академија за неврологија.

Користен за мазнење брчки, ботоксот го намалува опуштањето на мускулите и преносот на сигналите за болка, објаснуваат научниците.

Покрај при хронична мигрена, ботоксот помагал и при грчеви, цервикална дистонија и блефораспазам.
За хронична мигрена се смета онаа која продолжува 15 или повеќе дена.

За првпат Американската академија за неврологија издаде препораки поврзани со мигрената.