Сирупите за кашлица можат да бидат опасни за најмалите деца | Научниците објаснуваат зошто

744

Употребата на сируп за кашлица кај деца под 6-годишна возраст не треба да се зема здраво за готово, предупредуваат австралиските научници.

Малите деца обично имаат најмалку шест настинки годишно и родителите честопати може да посегнат по сирупот за кашлица за да ја ублажат сувата или влажната кашлица. Новото истражување сугерира дека сирупите за кашлица не се многу ефикасни во лекувањето на детската кашлица.

Во услови на зголемени докази за предозирање, труење и смрт, многу земји, вклучително и Австралија, имаат ограничени лекови за кашлица, така што тие не можат да се даваат на деца под шест години. Двајца научници, Rose Cairns, која е предавач по фармација на University of Sydney, и Nial Wheate, вонреден професор на Sydney School of Pharmacy, исто така од University of Sydney, објаснуваат за The Conversation што е проблемот со сирупите за кашлица.

Кои се состојките на сирупот против кашлица?

Активните состојки во сирупите за кашлица варираат според нивните наводни придобивки. Тие може да содржат супресанти за кашлица (го потиснуваат рефлексот на кашлица на телото), експекторанси и муколитици (помагаат во чистењето на слузта), пишуваат Cairns и Wheate.

Другите лекови за настинка и грип, додаваат тие, често содржат деконгестиви (за ублажување на затнат нос) и седативни антихистаминици за ублажување на кивавицата, запирање на течење на носот и помагање при спиење.

Најопасните лекови се оние со седативно дејство, како што се седативните антихистаминици или супресантите за кашлица базирани на опиоиди. Додека седацијата може да биде посакуваниот ефект за родителите со дете лишено од сон, малите деца се особено изложени на ризик од сериозна штета по здравјето или смрт. Седативите исто така може да предизвикаат возбуда и хиперактивност, објаснуваат австралиските експерти.

Од друга страна, тие истакнуваат дека иако сирупите за кашлица кои не се смирувачки се веројатно побезбедни, има многу малку студии за безбедноста и ефикасноста на овие производи кај децата. Пријавени се несакани ефекти вклучувајќи агитација и психоза, особено со прекумерна употреба, предупредуваат Cairns и Wheate.

Тие, исто така, објаснуваат дека прекумерната употреба може да биде резултат на погрешно читање на етикетата од страна на родителите, намерно користење повеќе со надеж дека ќе функционира подобро, ненамерни дополнителни дози предизвикани од употреба на неточни мерки за дозирање, како што се обичните лажици.

Ограничување на употреба

Cairns и Wheate велат дека децата на возраст под две години се најмногу изложени на ризик од фатално предозирање со сируп за кашлица и го посочуваат примерот на регулаторот за лекови во Австралија, кој не препорачува употреба на сирупи за кашлица за лица под шест години.

Cairns и Wheate, исто така, спровеле истражување поврзано со сирупите за кашлица и нивното влијание врз децата од најмала возраст, а ова истражување е објавено во Medical Journal of Australia. Споменатото истражување покажува дека ограничувањето на употребата на лекови за кашлица и настинка кај децата резултира со значително и одржливо намалување на труењето.

Нашата студија ги разгледа грешките во дозирањето, несаканите ефекти при правилни дози и случајните „истражувачки голтања“, како на пример кога мало дете си помага во кабинетот за лекови, велат Cairns и Wheate.

Тие пишуваат и дека австралиската влада наредила промени во етикетирањето на овие производи во 2012 и 2020 година. Во 2012 година, на етикетите за лековите за кашлица и настинка повеќе не може да се наведат упатства за дозирање деца под шест години и морале да вклучат дополнителни предупредувања. Во 2020 година, биле поставени предупредувања за седативните антихистаминици дека не треба да се користат кај деца на возраст под две години од било која причина (вклучувајќи алергија и поленска треска).

Ова резултирало со преполовување на бројот на повици во центрите за контрола на труење и преполовен бројот на хоспитализирани. И покрај тоа, сè уште има стотици повици годишно во австралиските центри за отрови за овие производи кај мали деца, пишуваат двајцата австралиски научници.

Кога да се користат сирупи за кашлица?

Сирупите за кашлица може да се користат кај деца на возраст од шест до 11 години, но сепак е потребна претпазливост, предупредуваат Cairns и Wheate. Овие производи може да се даваат само во договор со лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Некои растителни производи се достапни и се продаваат за децата, но нема убедлив доказ дека овие лекови значително ги подобруваат симптомите на кашлицата, нагласуваат австралиските научници, но и додаваат дека барем ризикот од труење од користење на такви производи е низок.

Cairns и Wheate пишуваат дека и едноставните сирупи без лекови може да бидат ефективни и дека до 85 проценти од ефективноста на таквите лекови за кашлица се припишува на плацебо ефектот.

Ова може да се должи на сирупот кој го прекрива грлото и го намалува иритирачкото чувство на скокоткање, објаснуваат тие.

Алтернатива на сирупите за кашлица

На крајот пишуваат дека она што родителот може да го направи за своето дете во случај на иритирачка кашлица е да му обезбеди одмор и безбедност.

Антибиотиците ќе бидат потребни само ако нивниот лекар им дијагностицира акутна бактериска пневмонија или хронична кашлица предизвикана од бактериска инфекција, како што е долготраен бактериски бронхитис, голема кашлица или апсцес на белите дробови. Парацетамол или ибупрофен може да се користат ако имаат треска, болки и болки со кашлица. Проверете ја точната доза на пакувањето за тежината и возраста на вашето дете, советуваат тие.

Тие исто така додаваат дека родителите би можеле да размислат да дадат мед на дете кое има една година или повеќе, ако има влажна кашлица или ако има слуз во грлото. Има се повеќе докази дека медот може да го намали производството на слуз, а со тоа и количината на кашлање, истакнуваат Cairns и Wheate.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.