Што да направиме при појавата на првото бело влакно?

1502

Ние сме само на триесет, но во еден момент забележуваме едно или две бели влакна.

Што да правите?

Да го извлечете со пинцети или едноставно да ги бојадисувате корените на косата?

Извлекувањето на влакното дефинитивно не е препорачливо, бидејќи така може да се оштетат фоликулите на косата. Експертите во областа ги споделуваат своите совети за она што треба да го направите кога ќе видите прво бело влакно.

Да користиме бои на маслена основа

Ако одлучиме да ја бојадисаме косата, тогаш е препорачливо да користиме боја за коса на маслена основа. Дополнителната влага во овие бои помага за дополнителен сјај и ја скротува непослушната коса.

Исто така, не смееме да ја заборавиме употребата на шампон и балсам за обоена коса, кои обезбедуваат и заштита на бојата.

Да користиме Кна

Можеме да избереме привремено решение на проблемот на косата со помош на Кнна. Тоа е и добар начин да ги негува косата. Веројатно ќе треба да се користи почесто за да се задржи бојата.

Да го ограничиме кофеинот

Намалувањето на внесот на кофеин и заменете го со зелен чај, богат со антиоксиданси, може да биде од корист. За здрава и силна коса, потребно е да се зголеми внесувањето на фолна киселина, а тоа најдобро можеме да го направиме преку исхраната.