Шпагети со топчиња од месо 

1800

Кога тестенините ќе ги направите на овој начин бидете сигурни дека ќе уживате во превкусни залчиња. Направете го рецептот и уверете се.

Потребно

  • 400 грама шпагети
  • 450 грама јунешко мелено месо
  • 3 лажици презла
  • половина лажица цимет во прав
  • 3 чешниња лук
  • 1 јајце
  • 2 шолји доматен сос
  • 100 грама фета сирење
  • маслиново масло
  • свежо оригано
  • магдонос
  • сол
  • бибер

Подготовка

  • Загрејте ја рерната на 180 степени, а тестенината сварете ја и исцедете ја.
  • Помешајте го месото, презлата, ориганото, солта, циметот, биберот и изгмечениот лук.
  • Измешајте лажица ипол ситно сецкан магдонос па додадете го јајцето, а потоа со раце помешајте ја смесата.
  • Обликувајте 12 топчиња и ставете ги во сад.
  • Оладете ги во фрижидер барем на 10 минути.
  • На загреано масло на оган пржете ги топчињата осум минути.
  • Исцедете ги на кујнски брисач и ставете ги во тава за печење. Прелијте ги со доматниот сос и посипете го со фета сирењето, па потоа печете ги на 20 минути на 180 степени.
  • Посипете го и остатокот од магдоносот, уште малку фета сирење и послужете ги тестенините.