Редовното консумирање на оваа храна може да има трајни позитивни ефекти врз децата

302

На родителите им се советува да им даваат на своите деца барем една порција од оваа храна неделно.

Децата кои редовно јадат риба може да бидат подружељубиви и пољубезни од своите врсници, покажува новото британско истражување.

Научниците велат дека охрабрувањето на децата да јадат риба „веројатно ќе има позитивно влијание врз развојот на детето“. Истражувачите од University of Bristol велат дека морската храна е богат извор на омега-3 масни киселини, селен и јод – за кои претходно е откриено дека играат важна улога во развојот на мозокот и когнитивната функција.

Како резултат на тоа, тие сакаа да истражат дали постои врска помеѓу конзумирањето морска храна кај децата на седумгодишна возраст и какви било можни когнитивни и бихејвиорални промени на возраст од седум, осум или девет години.

Тие испитувале податоци за речиси 6.000 деца во Англија на подолг период.

Просечната количина изедена риба секоја недела била 123 грама.

7,2% од децата не јаделе риба секоја недела, 63,9% јаделе до 190 грама неделно, а 28,9% консумирале повеќе од 190 грама риба секоја недела – што е еквивалент на повеќе од две порции.

Рибните прсти и слично сочинуваат речиси половина (46%) од просечниот вкупен внес на морска храна.

Децата кои не јаделе риба имаат поголема веројатност да покажат „неоптимално просоцијално однесување“, според новата студија, објавена во European Journal of Nutrition.

„Просоцијалното“ однесување вклучува пријателски интеракции, алтруизам и споделување.

Седумгодишните деца кои не консумирале риба, во споредба со оние кои јаделе најмалку 190 грама риба секоја недела, имале 35% поголеми шанси да покажат „неоптимално просоцијално однесување“.

Ова е зголемено на 43% кај деветгодишниците.

Истражувачите, исто така, сакале да проценат дали има мерливи разлики во интелигенцијата на оние што јадат риба и оние што не јадат риба, но не откриле разлики меѓу тестираните осумгодишници, без оглед на нивниот внес на риба.

Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) вели дека „здравата, урамнотежена исхрана“ треба да вклучува најмалку две порции риба неделно, вклучително и една масна риба – како лосос, скуша или сардини.

На родителите им се советува да им даваат на своите деца барем една порција мрсна риба неделно, но „бидејќи мрсната риба може да содржи ниски нивоа на загадувачи кои можат да се акумулираат во телото, момчињата треба да јадат не повеќе од четири порции мрсна риба неделно, а девојчињата не повеќе од две порции неделно“.

Др. Caroline Taylor, вонреден професор по исхрана на University of Bristol, изјави:

Кога има спротивставени совети, може да биде тешко да се знае кој е најдобриот начин на дејствување. Нашите претходни студии покажаа дека јадењето риба за време на бременоста во ОК може позитивно да влијае на развојот на детето.

Ова е откриено и во земјите каде што внесот на риба е поголем отколку кај нас, така што поттикнувањето на консумацијата на риба веројатно ќе има позитивен ефект врз развојот на децата.

Нашите докази кои ја поврзуваат потрошувачката на риба кај децата со најдобриот развој на однесувањето се јасни и ние силно препорачуваме родителите да обезбедат најмалку две порции риба неделно во согласност со упатствата на NHS. Се надеваме дека овие резултати од истражувањето ќе ги поттикнат родителите со знаење да им го овозможат на своите деца најдобриот почеток во животот, додаде таа.

Истражувачите користеле податоци од студијата Children of the 90s, долгорочна студија која ги следи семејствата додека стареат децата.

На студијата неодамна ѝ беше доделено 5,2 милиони фунти за да продолжи да ги следи семејствата во југозападна Англија.

Студијата започна во раните 1990-ти и придонесе за илјадници истражувачки трудови.