Позитивна мисла | Miguel de Unamuno

950

Победата не е уверување. Освојувањето не е преобразба. Ќе победите бидејќи имате премногу брутална сила, но нема да ги уверите, бидејќи за да уверите, морате да наговарате. Ќе победите, но нема нас да не уверите! Тоа е сè.

Miguel de Unamuno

Од свеченоста одржана во амфитеатарот на Универзитетот во Саламанка на 12.10.1936 година.