Почвата на Њујорк има потенцијал за револуција во медицината, тврдат биолози

2607

Градските паркови во Њујорк се добро место за пребарување на следниот голем пробив во медицината, сметаат научниците од Универзитетот “Рокфелер”, цитира “Волстрит џурнал”.

Истражувањето на американските биолози објавено во билтенот на Националната академија на науките на САД, покажало присуството на генетски материјал од нови видови бактерии во почвата на централните паркови во градот, кој може да се покаже како основа на нови антибиотици и лекови за лекување на најлоши болести кај луѓето.

Со бумот на генетските истражувања и на терапии во современата медицина, научниците обрнуваат повеќе внимание на бактериите во природата. Тие се непознати организми кои не биле одгледувани во лабораторија, но во генетскиот код можат да кријат формули за изборат на конкретни видови клетки, на пример рак.

Во истражувањето на микроорганизми за медицински цели научниците обично се потпираат на примероци од диви места со голема разновидност како амазонската џунгла, но од њујоршкиот универзитет “Рокфелер” одлучиле да проверат какви резултати ќе покаже почвата под нивните нозе.

Се покажало дека правот на Њујорк е исто толку богат со микроорганизми, кои би можеле да бидат корисни во научните експерименти и во побарувачката на нови лекови. Анализа на почвата на Централ парк од минатата година покажала присуство на над 80% непознати и неистражена видови бактерии со таков потенцијал.

Биолозите од “Рокфелер” зеле околу 300 примероци од целиот град и утврдиле дека почвата на Стејтн Ајленд е особено богата со бактерии, а во оваа во Проспект парк во Бруклин живеат колонии од бактерии, чии гени во моментов се тестира во над 20 нови лека.

Повторно во Проспект парк е откриена бактерија која има ист генетски код како откритито од пред околу една деценија компонента на рапамицин, кој веќе е одобрен како супстанца што ги спречува отфрлање на органи по трансплантација. Откриле исто и генетски ракопис на моќен антибиотик наречен tiacumicin, како и на веќе познат антитуморска агенс – geldanamycin.

Најтешкиот задача за научниците сепак сега претстои – тие треба да се посвети и анализираат една по една бактериите кои се собрале во примероците за да најдат оние од нив кои можат да бидат корисни на медицината.