Една нова студија открива дека аспартамот може да промовира срцеви заболувања со активирање на таен механизам за затнување на артериите, што предизвикува нови грижи за многу популарниот вештачки засладувач.
Аспартамот, широко користен вештачки засладувач, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања преку неодамна идентификуваниот хемиски механизам кој влијае на артериските облоги. Тим научници од Шведска, Кина и САДспроведоа студија на глувци, изложувајќи ги на дози аспартам еквивалентни на три лименки диетална газиран сок дневно во текот на 12 недели.
Инсулин и артериско оштетување
На некои глувци им недостасуваше клучниот ген поврзан со метаболизмот, што ги прави почувствителни на ефектите на инсулинот. Во споредба со нормалните глувци, оние кои консумирале аспартам покажале покачени нивоа на инсулин, зголемено воспаление на артериите и поголема акумулација на масни наслаги, фактори кои ја зголемуваат веројатноста за срцев и мозочен удар.
Важно е да се напомене дека овие резултати сè уште не се забележани кај луѓето. Резултатите ја нагласуваат важноста од понатамошни истражувања за да се утврди дали овие адитиви во нашата храна и нивниот ефект врз нивото на инсулин придонесуваат за зголемен ризик од кардиоваскуларни настани, вели James Leiper од Британската фондација за срце, кој не бил вклучен во студијата.
Идентификуван клучен молекуларен механизам
Научниците открија дека зголемувањето на инсулинот ја активира сигналната молекула наречена CX3CL1. Блокирањето на неговиот рецептор спречи таложење на наслаги, што укажува на неговата улога во кардиоваскуларното оштетување.
.Бидејќи протокот на крв низ артеријата е силен и силен, повеќето хемикалии брзо ќе се измијат додека срцето пумпа. Изненадувачки, не CX3CL1. Останува заглавен на површината на внатрешната обвивка на крвните садови. Таму делува како мамка, заробувајќи ги имуните клетки додека минуваат, објаснува Yihai Cao од шведскиот институт Karolinska.
Истражувањето е објавено во списанието Cell Metabolism.
Потребни се дополнителни истражувања
Вештачките засладувачи, кои често се сметаат за поздрави замени за шеќер, се поврзани со рак, анксиозност и когнитивни проблеми. Сепак, хемичарот Oliver Jones од австралискиот универзитет RMIT сè уште апелира на претпазливост.
Ако аспартамот предизвика одредено зголемување на кардиоваскуларниот ризик (што студијата не го докажува), тогаш тој ризик веројатно би бил многу мал во споредба со нештата како диета со висока содржина на масти/шеќер и недостаток на вежбање, вели тој.
Студијата, од друга страна, ја нагласува тековната потреба за понатамошни истражувања за вештачките засладувачи и нивните долгорочни здравствени ефекти.
Извор: Science Alert