Најновото истражување покажа дека дури две третини од светската популација немаат четири клучни витамини и минерали во нивната исхрана.
Една неодамнешна студија открива значаен глобален здравствен проблем: на две третини од светската популација им недостасуваат четири есенцијални витамини и минерали во нивната исхрана. Научниците од School of Public Health T.H. Chan at Harvard University, the University of California at Santa Barbara (UCSB) and the Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) Foundation in Switzerland анализирале податоци за исхраната од 185 земји, покривајќи 99,3 отсто од светската популација.
Овие резултати се алармантни. Повеќето луѓе – дури и повеќе отколку што се мислело, во сите региони и земји со сите приходи – не консумираат доволно од основните микронутриенти, вели Ty Beal, научник за храна во GAIN.
Се нагласува дека овие нутритивни недостатоци го ограничуваат здравјето на луѓето ширум светот. Студијата поврзана за ова е објавена во списанието The Lancet Global Health.
Јод, витамин Е, калциум и железо
Дефицитот на јод е на врвот на листата, а овој проблем погодува 68 отсто од луѓето во светот. Овој минерал, кој се наоѓа во морската храна и млечните производи, е неопходен за функционирањето на тироидната жлезда, која го регулира здравјето на срцето, развојот на мозокот и телесната тежина.
Витаминот Е е уште еден недостаток речиси исто толку критичен како и јодот, бидејќи 67 отсто од светското население не ги задоволува дневните потреби. Овој витамин, присутен во јаткастите плодови, семките и јајцата, игра клучна улога во имунолошката одбрана и здравјето на клетките.
Калциумот, неопходен за коските, забите и правилното функционирање на мускулите и нервите, недостига кај 66 отсто од луѓето во светот. Пронајден е во млечните производи и зелениот зеленчук и е од витално значење за одржување на силата на телото.
Конечно доаѓаме до железото, од кое дури 65 проценти од луѓето ширум светот не добиваат доволно. Железото е неопходно за производство на хемоглобин, кој носи кислород низ телото. Црниот дроб, црвеното месо и гравот се добри извори на овој клучен микронутриент.
Иако студијата не ги земала предвид додатоците во исхраната и збогатената храна, сепак дава вреден увид. Предизвикот за јавно здравје со кој се соочуваме е огромен, вели епидемиологот од Harvard, Christopher Golden, повикувајќи на насочени интервенции за решавање на овие празнини.
Извор: Science Alert