Од што зависи големината на доматите?

166

Американските научници откриле генетски механизам кој управува големината на доматите. Статија со резултатите на истражувањето им биле објавени во “Нејчр дженетикс”.

Доматите спаѓaле во Европа од Јужна Америка пред околу 500 години. Сорти кои се одгледуваат сега се огромни во споредба со дивите, што постоеле некогаш.

Овошјето, како и другите делови на растенијата, се формираат од специјални ткаенини – меристеми. Меристемите се состојат од ќелии кои можат активно да се делат и да се претвораат во клетки на други ткива.

Влијанието на димензиите на меристемите врз формирањето на боите и овошјето е релативно слабо изучено, иако кај пченката пример разликата во меристемите влијае на количината на брадавиците.

Осум малку познати факти за доматите

Научниците истражувале две сорти на домати. Тие откриле дека процесот на фисија на клетките на меристемите се контролира од два гена, еден од кои е потребен за стимулирање на растот на клетките, а другиот – за контрола на одделот им.

Појавата на големи плодови кај доматите е поврзано со мутации на вториот ген. Молекулата на протеинот, за производство на која одговара на овој ген, треба да има во својот состав три јаглехидратни делови, за да работи “правилно”.

Ако нивниот број се намали, износот на фетусот се зголемува. Бидејќи овој генетски механизам постои не само кај доматите, но и кај повеќето растенија, научниците претпоставуваат дека така ќе можат да одгледуваат овошје со големи димензии на различни земјоделски култури.