Нутритивните вредности на морковот

76

Морковот е двогодишна билка, а за исхрана се користи нејзиниот корен. Морковот потекнува од Авганистан, а во текот на историјата е пренесен во сите земји во светот.

Тој се користи за исхрана во текот на целата година.

Интересно е дека денес постои морков со различни бои: портокалова, бела, жолта, црвена, виолетова…

Различните бои на морковот содржат и различни антиоксиданси, состојки кои се борат против штетното дејство на слободните радикали во организмот.

Најчесто се користи коренот, но може да се користат и листовите од морковот, но претходно сварени.

Морковот ги содржи следниве хранливи и лековити состојки:

  • бета-каротин
  • растителни влакна
  • витамин Ц
  • витамин А
  • витамин Б
  • витамин Д
  • витамин ПП
  • витамин Х
  • железо
  • глутамин
  • калиум
  • калциум
  • калциум-пектат
  • каротеноиди
  • ксантофили
  • ликопен
  • натриум
  • пектин
  • јаглени хидрати
  • фосфор
  • цинк
  • етерични масла