Нутритивните вредности на морковот

76

Морковот е двогодишна билка, а за исхрана се користи нејзиниот корен. Морковот потекнува од Авганистан, а во текот на историјата е пренесен во сите земји во светот.

Тој се користи за исхрана во текот на целата година.

Интересно е дека денес постои морков со различни бои: портокалова, бела, жолта, црвена, виолетова…

Различните бои на морковот содржат и различни антиоксиданси, состојки кои се борат против штетното дејство на слободните радикали во организмот.

Најчесто се користи коренот, но може да се користат и листовите од морковот, но претходно сварени.

Морковот ги содржи следниве хранливи и лековити состојки:

 • бета-каротин
 • растителни влакна
 • витамин Ц
 • витамин А
 • витамин Б
 • витамин Д
 • витамин ПП
 • витамин Х
 • железо
 • глутамин
 • калиум
 • калциум
 • калциум-пектат
 • каротеноиди
 • ксантофили
 • ликопен
 • натриум
 • пектин
 • јаглени хидрати
 • фосфор
 • цинк
 • етерични масла