Умереното консумирање кафе може да ги продолжи годините на животот и здравјето и нуди придобивки за стареењето на населението со придобивки за отпорот на срцето, умот и имунитетот, открива најновото истражување.
Истражувањето на University of Coimbra во Португалијаго истакнува потенцијалот на кафето за продолжување на животот и здравјето на луѓето. Тим научници од Португалија анализирале 85 студии кои вклучиле учесници од Европа, Америка, Австралија и Азијаи откриле значителни врски помеѓу умереното консумирање кафе и подобрените здравствени резултати.
Нивните наоди покажуваат дека консумирањето на приближно три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век од 1,84 години. Редовното консумирање кафе е исто така поврзано со подобрување на очекуваното здравје – период на живот без сериозни болести.
Одлична анализа
Традиционалните клинички препораки повремено ја занемаруваат улогата на кафето во здравото стареење. Нашиот преглед ја нагласува улогата што редовното, умерено консумирање кафе може да ја игра во посредувањето против биолошките механизми кои природно забавуваат или не успеваат како што старееме, предизвикувајќи низа потенцијални здравствени проблеми и коморбидитети, вели неврологот Rodrigo Cunha од University of Coimbraи еден од авторите на новата студија.
Новото истражување има земено предвид бројни варијабли, вклучувајќи ги видовите на кафе, демографијата на учесниците и времетраењето на претходните студии. Иако индивидуалните придобивки варираат, широкиот опсег на ова ново истражување ги поддржува неговите заклучоци. Научниците ги испитувале здравствените индикатори како што се воспалението и метаболизмот, притоа земајќи ги предвид факторите на животниот стил како што се пушењето и консумирањето алкохол за да ги изолираат ефектите од кафето.
Се чини дека редовното консумирање кафе е поврзано со зачувување на мускулните, кардиоваскуларните, менталните и имунолошките функции. Исто така, се чини дека е обратно поврзана со зачестеноста на најчестите болести кои ги погодуваат постарите лица, како што се кардиоваскуларни и респираторни заболувања, мозочен удар, некои форми на рак, дијабетес, деменција, тешка депресија или изнемоштеност, пишуваат авторите на студијата која е објавена во списанието Aging Research Reviews.
Вредност на резултатот
Иако ветувачки, повеќето студии се потпирале на самопријавени податоци од учесниците, а истражувањето е финансирано од Институтот за научни информации за кафе, со поддршка од големите компании за кафе. Понатаму, резултатите сугерираат корелација наместо каузалност.
Знаеме дека светската популација старее побрзо од кога било, па затоа е сè поважно да се истражуваат нутриционистичките интервенции кои би можеле да им овозможат на луѓето да живеат не само подолг, туку и поздрав живот, заклучи Cunha.
Извор: Science Alert