“Негативни ефекти на пиењето кафе наутро | Зошто е важно да почекате пред да го испиете првото кафе?”

346

Пиењето на свежо кафе наутро е распространето, но според експертите, оваа навика може да предизвика повеќе штети отколку користи.

Кофеинот го зголемува вниманието и будноста со стимулирање на кортизол, хормонот на стрес во човечкото тело.

Проблемот произлегува од тоа што кортизолот природно се зголемува при будење, па конзумирањето на кафе во ова време може да има негативен ефект, затоа што дополнително го подтикнува лачењето на кортизол. Луѓето кои пијат кафе во рок од два часа по будењето можат да станат имуни на кофеин.

Препорачано е првото кафе да се пие откако ќе се смени нивото на кортизол, што обично се случува помеѓу 9:30 и 11:30 часот. Нутриционистите се согласуваат дека идеалното време за кафе е околу 10 часот.

Овие совети важат особено за луѓето кои се будат рано за работа, бидејќи нивото на кортизол е највисоко во првите половина час и два часа по будењето. Пиењето на кафе во тоа време може да го зголеми стресот и да предизвика подобрување на кортизолот.

Ако го одложите пијането кафе за два часа, можеби нема да чувствувате негативни ефекти. Така што се препорачува да не пиете кафе подоцна во вечерта поради можни проблеми со спиењето, обидете се да го испиете пред 17:30 часот.