Научниците работат на првата вакцина за јадење во светот против Ковид 19 со вкус на ферментирано млеко од јагода | Фото/Видео

1186

На Институтот за експериментална медицина во Русија е направена орална вакцина за корона, која содржи специфична ДНК и додадени бактерии кои исто така се наоѓаат во млечните производи.

– Бидејќи овој лек се зема орално, тој едноставно се пие, тогаш пред сè постои производство на имуноглобулин на секреторната класа А на мукозната мембрана на усната шуплина, што ја штити влезната „порта“ од вирусна инфекција, што е многу важно . Значи, првично го блокираме вирусот и не дозволуваме да влезе преку дишните патишта – изјави за локалните медиуми Ирина Королева од Одделот за молекуларна микробиологија.

Александар Суворов, раководител на Одделот за молекуларна микробиологија на Рускиот институт за експериментална медицина, вели дека вакцината може да има каков било вкус:

– Претпоставуваме дека ако некое лице земе 250-200 милилитри три пати и ја повтори постапката за 21 ден, тоа ќе биде доволно за вакцинација. Кога станува збор за вкус, можете да додадете кој било во ферментирани млечни производи, дури и со вкус на јагода.

Суворов додаде дека научниците во моментов развиваат два прототипа на вакцина за јадење – на база на млеко и врз основа на протеини од соја.