Научниците откриле зошто вонземјаните молчат

553

Астрофизичарот Џил Тартр од проектот SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) наведе две главни причини поради кои човештвото сеуште не регистрира контакт со вонземјаните, пишува Daily Mail.

Според неа на прво место тоа се должи на огромните димензии на универзумот.Досега човештвото е испитувано со една незначителен дел од неа. Џил Тартр ја споредува големината на изучени простори со вода во чаша, налеана од океаните.

Втората причина се должела на технолошкиот застој, кој настапил во 21 век. Таа претпоставува дека луѓето се уште не нашле или не забележале за потребно за комуникација со вонземјаните и барање на форми на комуникација.

Според Тартр ако вонземјани ја посетат земјата, тие ќе станат оние кои ќе ги диктираат правилата заради повисокото ниво на технолошки развој. На слично мислење е и британскиот физичар-теоретичар Стивен Хокинг.

Тој претпоставува дека тие можат да се покажат милитантни номади, кои ќе се обидат да ја освојат и колонизираат нашата планета.