Научниците објавиле изненадувачки податоци за затемнувањето на Сонцето и дошле до алармантен заклучок

726

Се зголемува возбудата пред претстојното затемнување на Сонцето во април.

Од 2017 година, делови од САД немале можност да бидат сведоци на целосно затемнување на Сонцето, а пред тоа, таков настан не се случил од 1979 година. Доколку временските услови бидат поволни, првото место кое ќе биде зафатено од целосното затемнување ќе биде пацифичкиот брег на Мексико.

Кога Месечината ќе го покрие Сонцето, блокирајќи го целосно за некои среќни набљудувачи на Земјата, први ќе бидат тие среќници.

После тоа, областа од Texas до Maine, па дури и атлантскиот брег на Newfoundland, Canada, ќе бидат обвиткани во морничава темнина, што ги потсетува луѓето на движењето на Земјата – мала карпеста планета која се движи низ вселената во сложен танц со други небесни тела – на некој начин што тие ретко ги доживуваат.

Чувството на целосно затемнување и бучавата што го опкружува може да предизвикаат хаос дури и меѓу возачите: Новото истражување покажува зголемување на фаталните сообраќајни несреќи во САД за време на затемнувањето на Сонцето во 2017 година, пишува Science Alert.

Сите сакаа да го видат феноменот

Се проценува дека 20 милиони луѓе ги напуштиле своите домови во САД за да гледаат како сонцето исчезнува таа година.

Ова резултирало со сообраќаен метеж на патиштата што водат до и од местото на целосно затемнување. Сообраќајот на некои меѓудржавни патишта бол закочен дури до 13 часот по завршувањето на настанот, а сето тоа се случило за помалку од три минути на која било локација.

Слични сообраќани метежи се очекуваат низ Северна Америка за претстојниот настан во април, а најголемите доцнења на патувањето се очекуваат по затемнувањето кога сите ќе се вратат дома.

Загрижени за безбедноста на луѓето, двајца канадски лекари кои ги проучуваат сообраќајните повреди, Donald Redelmeier од University of Toronto и John Staples од University of British Columbia, го анализирале бројот на сообраќајни несреќи со смртни последици што се случиле околу затемнувањето во 2017 година.

Користејќи го американскиот Национален регистар за жртви во сообраќајот, двајцата ги разгледале фаталните инциденти што се случиле на јавните патишта за време на тридневен период, фокусиран околу затемнувањето на 21 август 2017 година.

Споредувајќи ги тие три дена со неделата пред и по настанот, додека го контролирале денот во неделата, откриле дека фаталните несреќи се зголемиле за околу 30 проценти за време на затемнувањето.

Релативниот ризик од фатална несреќа бил 70 отсто поголем од нормалниот за младите возачи и 40 отсто поголем од вообичаеното. Шансите да бидете во сериозна, но не и фатална сообраќајна несреќа, исто така биле двојно поголеми околу затемнувањето.