Научниците конечно имаат увид во судбината на Земјата откако Сонцето ќе умре

199

Во далечна иднина, Земјата се соочува со неизвесна судбина, во која ќе ги изгуби атмосферата и океаните уште пред смртта на Сонцето.

Со други зборови, ќе стане многу негостопримливо место за живеење, и тоа во најдобро сценарио.

За околу пет милијарди години, нашето Сонце ќе ја доживее својата неизбежна смрт.

Тој ѕвезден настан ќе ја означи кулминацијата на неговиот животен циклус и трансформацијата во бело џуџе по претходното надувување во црвен џин, кој најверојатно ќе се прошири сè до Марс пред да ги отфрли неговите надворешни слоеви и да остави зад себе ѕвезден остаток поттикнат само од заостаната топлина.

Иако е добро позната судбината на Сонцето, останува прашањето што ќе се случи со неговите планетарни придружници?

Водени од физичарот Amornrat Aungverojvit од Naresuan University in Thailand, тим научници внимателно ги проучувале долгорочните варијации на осветленоста на трите бели џуџиња за да ја заклучат судбината на планетарните системи што ги опкружуваат.

Најдоброто сценарио за Земјата не е најдоброто за животот на неа

Не е јасно дали Земјата може да се движи доволно брзо пред Сонцето да ја достигне и да ја изгори, но ако го стори тоа, Земјата сепак би ги изгубила атмосферата и океанот и нема да биде многу убаво место за живеење, вели физичарот Boris Gänsicke од University of Warwick во United Kingdom.

Студијата открива мрачна иднина за планетите најблиску до Сонцето во Сончевиот систем. Меркур и Венера се предодредени да бидат проголтани од Сонцето што се шири.

Опстанокот на Земјата е неизвесен

Опстанокот на Земјата е несигурен и зависи од нејзината орбитална динамика бидејќи масата на Сонцето се намалува и гравитациското влијание ги менува планетарните интеракции. Ако Земјата за влакно го избегне уништувањето, ќе се трансформира од нејзината сегашна состојба погодна за живот во негостољубив свет без атмосфера и океани.

Анализата на белите џуџести ѕвезди дава увид во оваа космичка драма со следење на флуктуациите во нивната осветленост, што укажува на тела кои орбитираат што се мешаат со ѕвездената светлина. Претходните истражувања покажале дека близината на белите џуџиња може да ги раскине астероидите, месечините и планетите на помали парчиња поради високата гравитација на овие ѕвезди.

Студијата, објавена во списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, се заснова на 17-годишни податоци за три различни бели џуџести ѕвезди. Овие ѕвезди покажувале периодични настани на затемнување во согласност со распаѓањето на планетарните остатоци во орбитата, кои овие бели џуџиња на крајот ќе ги проголтаат.

Иако смртта на Земјата можеби не е толку катаклизмична како онаа забележана во студијата, таа најверојатно ќе подлегне на ширењето на Сонцето пред да стане бело џуџе. Покрај тоа, некои астероиди меѓу Марс и Јупитер, како и месечините на Јупитер, може да доживеат орбитални нарушувања, што ќе доведе до нивно евентуално распаѓање во близина на белото џуџе.

И покрај овие космички пресврти, океаните на Земјата ќе зовријат долго пред Сонцето да ја достигне својата последна фаза.

Извор: Science Alert