Најголемата санта мраз на светот се отцепи од брегот на Атлантикот | Може да предизвика големи проблеми

694

Најголемата санта мраз во светот, позната како А23а, која се отцепи од брегот на Атлантикот во 1986 година, по повеќе од триесет години заглавена во Веделското Море, конечно го започна своето патување.

Ледениот остров, кој се простира на речиси 4.000 квадратни километри, двојно поголем од Лондон, а достигнува висина од околу 400 метри, во последните неколку години плови со брзина на ветрот и морските струи.

Во моментов го минува северниот врв на полуостровот Антарктик, а експертите предвидуваат дека наскоро ќе биде однесен во антарктичката кружна струја, насочувајќи го кон јужниот дел на Атлантикот по добро познатата патека наречена “Iceberg Street”, пишува BBC.

Тоа предизвикува проблеми, но и добри работи

Ендрју Флеминг, експерт за далечинско набљудување во Британското Антарктичко истражување, тврди дека не постои посебна причина да се помести оваа огромна ледена маса, туку дека е дојдено време да се промени.

Откако беше прицврстен од 1986 година, ледениот џин конечно ја загуби контролата и почна да се движи. Првите знаци на активирање беа забележани во 2020 година.

Научниците внимателно ќе го следат движењето на А23а. Ако застане во Јужна Џорџија, може да предизвика проблеми за милионите фоки, пингвини и други морски птици кои се размножуваат на островот, со што ќе ги наруши нормалните патишта на храна за животните.

И покрај потенцијалните проблеми, ледените острови исто така имаат позитивно влијание врз животната средина.

За време на нивното топење, тие ослободуваат минерална прашина која е извор на хранливи материи за организмите на дното на океанските синџири на исхрана.