Најголемата потрага по легендарно суштество од шкотското езеро се подготвува за викендов

1051

Ентузијастичките „ловци на чудовишта“ од целиот свет ќе се обединат во возбудлива потера претстојниот викенд за да ја откријат тајната на Loch Ness и да утврдат дали постои легендарното чудовиште.

Претстојниот викенд ќе биде особено интересен во Шкотска. Ентузијастичките „ловци на чудовишта“ кои доаѓаат од далечни земји, како Јапонија и Нов Зеланд, со нетрпение се подготвуваат за пренос во живо од култниот Loch Ness во Шкотска. Нивната цел? Да се ​​разоткрие долгогодишната енигма околу постоењето на Nessi, наводното чудовиште од гореспоменатото шкотско езеро.

Легендата за чудовиштето од Loch Ness датира од античките преданија, но неговата приказна доби значајна привлечност во 1933 година, со извештаите за видувања кои прикажуваат „змеј или праисториско чудовиште“ со голема помпа објавени во шкотските медиуми. Тие извештаи поттикнаа серија истраги, од кои многу оттогаш беа разоткриени како измама.

Околу стотина волонтери на терен

Paul Nixon, кој го надгледува Loch Ness Center, во телефонско интервју за CNN изјавил дека околу 100 волонтери ќе бидат стационирани покрај брегот на езерото, додека исто толку ќе бидат ангажирани во далечинско следење. Потенцијалните волонтери сè уште можат да се регистрираат онлајн за да се приклучат на напорите. Нивната задача вклучува будно следење на снимките снимени од четири стратешки поставени веб-камери околу езерото.

Волонтерите ќе ја гледаат водата. Доколку видат нешто, се надеваме дека ќе го снимат и ќе го испратат на нашиот интернет портал, објасни Nixon.

Се протега 35 километри во должина и нурнува над 230 метри во длабочина, Loch Ness е едно од најголемите водни тела на Британските острови. Loch Ness Center, реновиран по цена од 1,9 милиони долари и повторно отворен оваа година, се наоѓа на некогашниот имот на хотелот Drumnadrochit. Токму на ова место пред речиси еден век, тогашниот менаџер на хотелот, Aldie Mackay, раскажал за средбата со „воден ѕвер“.

Најсеопфатното набљудување досега, најновата технологија

Целиот потфат, кој ќе се одржи во текот на претстојниот викенд, е резултат на партнерството со Loch Ness Exploration (LNE), независна и доброволна истражувачка група, за да спроведе невидено истражување на длабочините на Loch Ness. Alan McKenna, основач на LNE, секое утро ги поучува волонтерите на што да внимаваат, вклучително и разликување помеѓу вистинските потенцијали и лажни индикатори.

Претстојниот настан, наречен „потрага“, го најавува најобемното „површинско набљудување“ откако Loch Ness Research Office (LNIB) го истражуваше езерото во 1972 година. Во овој период, волонтерите го бараа и неостварливото суштество, иако без денешната напредна технологија. Претстојниот настан содржи нови пристапи, како што е употребата на термални дронови со инфрацрвени камери и хидрофони за подводни акустични сигнали.

„Она што е различно во нашата потрага овој пат е тоа што нашите волонтери очигледно ќе бидат вооружени со мобилни телефони и ќе можат попрецизно и поредовно да го снимаат секое движење“, вели Nixon.

  • Од основањето на LNE, нашата цел отсекогаш била да ги евидентираме, проучуваме и анализираме сите видови на природно однесување и феномени кои би можеле да бидат потешко да се објаснат. Се надеваме дека ќе ја инспирираме новата генерација ентузијасти од Loch Ness и со придружувањето на овој голем површински час, ќе имате вистинска можност лично да придонесете за оваа фасцинантна мистерија која плени толку многу луѓе од целиот свет, порача McKenna во изјавата за медиумите.

Јавноста ќе биде известена за резултатите од последователните анализи

По викенд иницијативата, собраните видувања ќе бидат подложени на внимателна споредба и анализа, а наодите на крајот ќе бидат споделени со јавноста.

Мислам дека постои голема можност дека нешто ќе се забележи викендов, но тогаш секако се поставува прашањето што ќе биде тоа. Сигурно ќе имаме доволно очи вперени во водата – ни требаат само поволни услови за гледање, заклучи Nixon.