Мозочните импланти го менуваат животот

288

Претходно имало некои студии за употреба на длабока мозочна стимулација кај луѓе кои страдаат од OCD, но никогаш не била комбинирана со лекување на епилепсија.

Американката Amber Pearson опсесивно ги миела рацете додека не искрвариле, ужасната од идејата за микробна контаминација од секојдневните предмети, што е исцрпувачка последица на нејзиното опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).

Денес, тие повторувачки ритуали се предадени на заборав, благодарение на револуционерниот мозочен имплант што се користи за лекување на нејзината епилепсија и OCD.

Денеска го живеам мојот живот и тоа е неверојатно, изјави 34-годишната девојка за AFP. Порано, моите принуди постојано ми се вртеа во главата.

Мозочните импланти неодамна осамнаа на насловните страници со објавата на Elon Musk дека неговата компанија Neuralink вградила чип во главата на пациентот, за кој научниците се надеваат дека на крајот ќе им овозможи на луѓето да контролираат паметен телефон само со размислување за него.

Но, идејата за вметнување уред во мозокот не е нова, а лекарите со децении знаат дека прецизно применетата електрична стимулација може да влијае на начинот на кој функционира мозокот.

Таквата длабока мозочна стимулација се користи за лекување на Паркинсонова болест и други состојби кои влијаат на движењето, вклучително и епилепсија.

Нејзините лекари и понудиле имплант од 32 милиметри за лекување на нејзините изнемоштени епилептични напади, уверени дека ќе може да ја открие активноста на мозокот што ги предизвикува епизодите и да испорача пулс за да ја наруши таа активност.

Тогаш и нејзе нешто ѝ текна.

Нејзината идеја беше: „Па, кога ќе влезеш во мојот мозок и ќе ја ставиш таа жица, а јас имам OCD, можеш ли само да ставиш жица за OCD?“, се сеќава неврохирургот Ahmed Raslan, кој ја изврши операцијата во Oregon Health and Science University во Portland на западниот брег на САД. И знаете, за среќа, сериозно го сфативме тој предлог.

Предходно имало некои студии за употреба на длабока мозочна стимулација кај луѓето кои страдаат од OCD, но, вели Raslan, таа никогаш не била комбинирана со третман на епилепсија.

Лекарите работеле со Pearson за да видат што точно се случува во нејзиниот мозок кога ќе се најде заробена во опсесивна јамка.

Техниката вклучува изложување на познати стресни фактори – во овој случај, морска храна – и снимање на електрични маркери.

На овој начин, тие можеле ефикасно да ја изолираат активноста на мозокот поврзана со нејзиниот OCD.

Тие потоа би можеле да го конфигурираат имплантот да реагира на тој специфичен сигнал.

Надеж

Уредот со двојна програма сега ја следи мозочната активност поврзана со епилепсија и OCD.

Тоа е единствениот уред во светот кој третира две состојби, вели Raslan. И програмите се независни. Значи, програмата за епилепсија е различна од програмата за OCD.

Тој мисли дека тоа е откритие што само некој како Pearson можел да го направи.

Ова е првпат во светот да се направи тоа. Обично мислиме на уреди или за OCD или за епилепсија. Оваа идеја е надвор од кутијата и дадена е од самиот пациент, вели тој.

Raslan рече дека сега е во тек студија на University of Pennsylvania за да се види како техниката може да се примени пошироко, нудејќи можна надеж за некои од 2,5 милиони луѓе во САД кои страдаат од OCD.

Во случајот со Pearson, биле потребни осум месеци по процедурата во 2019 година за да се види забележителна разлика.

Но, постепено нејзините опсесивни ритуали, кои трошеле по осум или девет часа секој ден од нејзините тинејџерски години, почнале да исчезнуваат.

Бесконечното проверување дали прозорците се затворени пред спиење и постојаното миење раце се сведени на подносливи 30 минути дневно.

И стравот од контаминација поради јадење со други луѓе сега го нема.

„Повторно сум среќна и возбудена што ќе излезам и ќе живеам и ќе бидам со моите пријатели и семејството“, рече таа. “Тоа е нешто што ми било ускратувано со години“.