МИСТЕРИОЗНИОТ СВЕТ | Од електрични бактерии до гени од вируси кои создаваат супербактерии – Овие 10 работи ги научивме за микробите во 2021. година

453

Отпатувајте во прекрасниот свет на микробите, каде бактериите вдишуваат електрична енергија, неонско-жолта слуз создадена од храната.

Илјадници мистериозни вируси живеат во вашите црева. Оваа година, научниците направија серија фасцинантни откритија за микроскопските организми кои живеат во нас и насекаде околу нас – еве неколку интересни приказни за микробите, раскажани од Live Science.

Микроорганизми во и околу нас.

1. Илјадници непознати вируси пронајдени во човековите црева

Истражувачите откриле повеќе од 70.000 досега непознати вируси кои ги населуваат човечките црева и ги инфицираат бактериите кои живеат таму. По анализата на 28.000 примероци од цревниот микробиом земени од 28 земји, идентификувани се десетици илјади новооткриени вируси кои можат да заразат бактерии. Сè уште не е јасно дали и како овие вируси влијаат на телото, но огромното мнозинство веројатно не се штетни за луѓето.

2. Електрични бактерии

Закопани длабоко под морското дно, слабите бактерии (Geobacter) издишуваат струја. Оваа година, во студија објавена во списанието Nature, научниците откриле како да ги вклучат и исклучат тие електрични микроби. Откако пронашле прекинувач за вклучување/исклучување, истражувачите велат дека бактериите еден ден би можеле да го поттикнат развојот на нови технологии.

3. Микроби кои „јадат“ карпи живеат под мразот на Антарктикот

Езеро покриено со мраз на Антарктикот е домаќин на мноштво микроби кои преживуваат јадејќи здробени камења. Истражувачите го откриле ова со проучување на седиментот собран од езерото Whillans. Езерото поминува низ периоди на полнење и сушење, што пак ја поттикнува ерозијата што им овозможува на бактериите да ги „папаат“ карпите.

4. Гените од вирусите ги претвораат бактериите во супербактерии

Во студија објавена во списанието Science Advances, истражувачите ја проучувале Pseudomonas aeruginosa, вид на бактерија која е една од водечките причини за болнички инфекции. Тие заклучиле дека кластери бактериски клетки лачат лигав штит и го забавуваат метаболизмот, што значи дека овој лигав штит ги штити бактериите и од човечкиот имунолошки систем и од дејството на антибиотиците, што укажува на тоа дека вирусите понекогаш можат да помогнат во трансформација на бактерии во супербактерии отпорни на лекови.

5. Најстарата габа во светот

Научниците откриле фосилизирани конци слични на конците во карпите. Овие ситни конци, невидливи со голо око, се можеби најстариот доказ во светот за растење на габите на копно. Фосилот е стар околу 635 милиони години, што значи дека би се формирал за време на студениот период.

6. Античка ДНК покажува дека вирусот на настинка наводно постоел пред доаѓањето на човекот

Научниците откриле делови од вирусна ДНК во два млечни заби стари 31.000 години и ја реконструирале еволутивната историја на патогенот. Откриено е дека типот на вирус, кој обично предизвикува благи болести слични на настинка кај децата, можеби потекнува пред повеќе од 700.000 години.

7. Микробите од стомакот на крава можат да разградат пластика

Бактериите извадени од стомакот на крава се способни да разградат одредена пластика, како што е ПЕТ амбалажата. Кравите консумираат и варат природен полиестер произведен од растенија, кој ја топи пластиката. Научниците во минатото откриле слични ензими кои ја разградуваат пластиката, но не и кај кравите.

8. Бактерии кои се невидливи за човечкиот имунолошки систем

Научниците откриле бактерии кои се невидливи за човечкиот имунолошки систем во централниот дел на Пацификот. Тим научници користеле подморница за да соберат морски бактерии од примероци од вода, сунѓери, морски ѕвезди и седименти, а потоа ги размножувале тие бактерии во лабораторија. Тие ги изложиле овие бактерии на човечки имунолошки бактерии и откриле нешто неверојатно. 80% од микробите, од кои повеќето припаѓаат на родот Moritella, избегнале напад на човечка имунолошка клетка. Ова откритие ја урива долгогодишната претпоставка дека човечкиот имунолошки систем еволуирал за да ги открие сите микроби.

9. Како лигавите мувли, без мозок, имаат меморија?

Слузните мувли припаѓаат на истата таксономска група како амебите, и покрај недостатокот на мозокот, едноклеточните организми имаат поедноставен облик на меморија. Научниците откриле дека кога лигавата мувла ќе открие и голтне залак храна, таа остава „отпечаток“ од дебели цевки каде што некогаш била храната, што потоа влијае во која насока дамката може да се движи понатаму.

10. Микробите демнат во езерата под мразот на Антарктикот

Повеќе од 400 субглацијални езера лежат под покривката на Антарктикот, без сончева светлина. Но, благодарение на геотермалните топлински текови, протокот на топлина од внатрешноста на Земјата, научниците мислат дека може да има бујна заедница на микроби во овие темни екосистеми. Протокот на вода богата со кислород и минерали низ езерата, теоретски, треба да го стимулира растот на микробите, а научниот тим планира да го тестира тоа во блиска иднина.