Канабисот покажува ветувачки потенцијал за блокирање на инфекција од коронавирус

257

Истражувач од Универзитетот во Летбриџ (град во провинцијата Алберта, Канада) – Игор Ковалчук (Igor Kovalchuk) води студија за медицински канабис како потенцијална терапија за КОВИД-19! Екстрактите од канабис покажуваат потенцијал да ги направат луѓето поотпорни на новиот коронавирус, вели тој.

Откако разгледаа 400 видови канабис, истражувачите од Универзитетот во Летбриџ се концентрираат на десетина кои покажуваат ветувачки резултати во обезбедување на помалку плодна почва за вкоренување на потенцијално смртоносниот вирус Корона, рече биологот д-р Игор Ковалчук.

„Голем број од нив го намалија бројот на овие (вирусни) рецептори за 73 проценти, шансите за негово влегување се многу помали“ – рече Ковалчук. „Ако можат да го намалат бројот на рецептори, има многу помалку шанси од заразување“.

Користејќи врсти на канабис сатива во текот на изминатите три месеци, истражувачот рече дека ефективната рамнотежа помеѓу активните компоненти на канабисот, канабиноидите THC (користен за третирање канцери) и CBD (користен за третирање епилепсија) – сè уште не е јасна во блокирањето на коронавирусот.

ПРЕВЕНЦИЈА НА КОРОНАВИРУС СО КАНАБИС, НАМЕСТО ВАКЦИНА!!!

Проф. д-р Игор Ковалчук

„Ова ќе потрае долго време за да откриеме што е активната состојка – може да има многу“ – истакна Ковалчук, кој е во партнерство со фирмата за истражување на канабис во Алберта – Swysh and Pathway RX. Втората компанија делумно е во сопственост на лиценциран производител на канабис со седиште во Олдс – Sundial Growers. Истражувањата најчесто се вршат за поткрепа на комерцијално достапните продукти од канабис. Можеби и поради нелегалноста на ТХЦ ширум светот се прескокнува истражувањето на неговиот неоткриен потенцијал… Затоа истражувачиве се фокусирале главно на антиинфламаторните својства на високата содржина на CBD кои според нив покажаа најмногу ветувања. „Ние повеќе се фокусираме на многу ЦБД (Канабидиол) бидејќи луѓето можат да земаат поголеми дози и да не бидат надувани“ – рече тој.

Подобро да спречиш, отколку да лечиш 

Студијата под лиценца на Health Canada со употреба на вештачки 3-Д модели на човечко ткиво бараше начини да го спречи многу заразниот коронавирус, јавувајќи се како домаќин во белите дробови, цревата и усната шуплина. Доколку биде успешна, работата може да најде практична медицинска употреба во форма на раствори за плакнење на устата, за гаргара, инхалатори или гелови, рече Ковалчук. „Тоа ќе биде поевтино за луѓето и ќе има многу помалку несакани ефекти“ – рече тој. Но, отсуството на клинички испитувања претставува бариера, а финансирањето од страна на канабис индустријата, исто така недостасува во моментов, рече Ковалчук. „Имаме медицински лица кои се подготвени да работат со нас, но за многу компании во бизнисот со канабис, тоа е значајна готовина што не можат да си ја дозволат“ – потенцира тој.

Ковалчук истакна дека наодите нема да доведат до вакцина – нешто „помалку специфично и прецизно“, но сепак тоа е друго можно безбедно и природно оружје против KОВИД-19! „Екстрактите од нашите најуспешни и нови сатива врсти со многу високи нивоа ЦБД, во очекување на понатамошни истражувања, може да станат корисен и безбеден додаток на третманот против КОВИД-19 како дополнителна терапија“ – рече Ковалчук. „Со оглед на тековната тешка и брзо развивачка епидемиолошка ситуација, мора да се разгледа секоја можна терапевтска опција и патот мора да биде разгледан“ – истакнува тој.

Израелските истражувачи започнаа клинички испитувања на ЦБД како третман за поправка на клетките оштетени од КОВИД-19 со употреба на неговите антиинфламаторни способности. Се смета дека ЦБД може да го подобри традиционалниот ефект на стероидите во таков третман на пациенти во животна опасност и да го засили имуниот систем. Тоа е таков вид на истражување кое заслужува владино финансирање во Канада, рече Ковалчук. „Нашата работа може да има огромно влијание – нема многу лекови кои имаат потенцијал да ја намалат инфекцијата за 70 до 80 проценти“ – заклучува тој.

Новинар: MoniQue Konopova
Извор: Calgaryherald