Јапонската корона мистерија | Еве зошто ги заобиколи вирусот

1306

На прашањето зошто Јапонија има толку малку жртви на вирусот „Ковид-19“, јапонскиот министер за финансии, Таро Асо, 79-годишен тврд националист, кратко одговори со зборот „миндо“ – што може да се преведе како „повисоко културолошко ниво“.

Телевизијата ТБС наведува дека јапонскиот јазик има малку согласки и затоа помалку капки се пренесуваат за време на говорот што пренесуваат вируси. Многу Јапонци, од друга страна, се убедени дека нивната добра диета подобро ги штити од коронавирусот.

Но, овие јапонски теории не објаснуваат зошто стапката на инфекција и смртност е толку ниска не само во Јапонија, туку и во цела Азија. Досега, Кина објави три смртни случаи на милиони жители како резултат на инфекција со вирусот Ковид-19, Јапонија седум, Пакистан шест, Јужна Кореја и Индонезија пет. Тајван, Виетнам, Камбоџа и Монголија се дури и без регистрирани жртви на вирусот корона. Заради споредба, во Германија, 100 од нив на милион жители починале како резултат на инфекција со вирусот корона, во САД околу 300 и во Велика Британија, Италија и Шпанија преку 500 жртви на милион жители.

Ваквата голема разлика не може да се објасни со различни тестови и методи на броење. На пример, Јужна Кореја масовно ги тестираше своите граѓани, додека Јапонија долго време ги насочуваше само пациентите кои имаа треска повеќе од четири дена, како и луѓето кои беа во контакт со заразените. Исто така, другите обичаи во Азија при поздравување без ракување не се пресуден фактор ако вирусот се пренесува преку воздух. Затоа, науката сега се фокусира на другите разлики помеѓу Западот и Истокот со цел подобро да се бори против вирусот корона на глобално ниво.

Научниците од јапонскиот институт за заразни болести откриле дека вирусот Сарс-КоВ-2 е генетски изменет со регионалното ширење. Првите инфекции во Јапонија и на крстосувачот „Дајмонд принцес“ во пристаништето Јокохама навистина потекнуваат од вирусот од Вухан од Кина. Но, уште еден бран на инфекција во Јапонија доведува до вирус кој пристигнал со патници од Европа. Истражувањата од Универзитетот во Кембриџ го потврдија ова. Многу е можно вирусот да стане позаразен во Европа за време на мутацијата, смета американскиот тим на научници од Националната лабораторија Лос Аламос.

Пензионираниот професор, Татсухико Кодама, доктор од водечкиот универзитет во Токио, упатува на студијата на Институтот за имунологија „Ла Јола“ од Универзитетот во Калифорнија. После тоа, многу луѓе во Источна Азија очигледно стекнале антитела отпорни на новиот вирус на корона. Многу грипови и коронавируси потекнувале од јужниот дел на Кина во минатото и предизвикале вирусни настинки кај населението во соседните земји. „Затоа имаат бели крвни клетки во крвта, кои можат да се одбранат од модифицирани вируси како Сарс-КоВ-2“, рече Кодама. Имунолошкиот одговор не е совршен, но нивните тела можат да се справат со одредена количина на слични вируси.

Тасуко Хонјо, добитник на Нобеловата награда за медицина, размислува во слична насока. Луѓето во Азија се многу различни од оние на Запад во оние гени кои ја контролираат реакцијата на имунолошкиот систем на вирус, вели јапонски имунолог. Но, тоа не значи дека луѓето во Азија се безбедни, предупредува д-р Кодама. Мутираниот вирус може да биде исто толку смртоносен за луѓето на Далечниот исток како и за Европа.

За разлика од тоа, едно друго популарно објаснување за разликите меѓу Западот и Истокот во Јапонија не е многу убедливо. Наводно, луѓето во Источна Азија се подобро заштитени заради задолжителната вакцинација против туберкулозата, затоа што генерално го зајакнува имунолошкиот систем против вирусот. Вакцинацијата против БСЖ против туберкулоза беше задолжителна во некои источноевропски земји, како што е поранешна Југославија, додека на Запад, вакцинацијата беше на доброволна основа. Од друга страна, стапката на вакцинација со БСЖ вакцината е исто толку голема во Франција како и во Јапонија, но во Франција стапката на морталитет од Ковид-19 е неспоредливо поголема.

Тврдењата на јапонскиот националист министер за финансии Асо дека Јапонија е „културно супериорна“ во однос на Западот, се однесуваат не само на широко распространето доброволно носење заштитни маски, туку и на општо здравата популација. Само четири проценти од Јапонците и пет проценти од Јужнокорејците се дебели, додека во Западна Европа квотата, според Светската здравствена организација, е над 20 проценти, а во Соединетите држави над 36. Но, директна врска помеѓу стапката на морталитет на вирусот Сарс-Ков-2 и прекумерната тежина сè уште не е научно докажано.